To Zanó Athens συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό στις αρχές του 2023. Για σπίτι του επέλεξε ένα τριώροφο νεοκλασικό δίπλα στην πλατεία Κολωνακίου. Η πρόσοψή του θυμίζει Αθήνα μιας άλλης εποχής ενώ το εσωτερικό του ταξιδεύει στην κάτω πλευρά του Μανχάταν, εκεί όπου πριν χρόνια βρίσκονταν αποθήκες και σήμερα στέκονται μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο.

Το dark sexy σκηνικό με την κοσμοπολίτικη αύρα και την αρτιστική συνύπαρξη κλασικών και βιομηχανικών στοιχείων είναι ανεπιτήδευτα ελκυστικό – λινά τραπεζομάντιλα και καναπέδες με πουπουλένιες μαξιλάρες σε άσπρο χρώμα, μαύρα τούβλα και φυσική πέτρα στους τοίχους, κίτρινο ταβάνι με ακατέργαστα υλικά και αεραγωγούς και εκπληκτικές συνθέσεις λουλουδιών. Το μπαρ και η ανοιχτή κουζίνα γίνονται ένα με τη σάλα, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο που έχει η γεύση αλλά και η διαδραστικότητα στο Zanó. «Στο άμεσο μέλλον θέλουμε να δημιουργήσουμε στον επάνω όροφο ένα χώρο για private dining ενώ στον τελευταίο ένα speakeasy bar που θα διατίθεται και για events», μου λέει ο chef patron Γιάννης Κιόρογλου.

Ο σεφ ηγείται της κουζίνας πολλών εντυπωσιακών εγχειρημάτων, από το Παρίσι, τις Κάννες και το Saint Tropez μέχρι το Saint Barth στην Καραϊβική. Στο Zanó – ονομασία που προέρχεται από το μικρό του όνομα στα γαλλικά – ο Γιάννης Κιόρογλου ακολουθεί τα αγαπημένα γευστικά του μονοπάτια σε Μεσόγειο και Ελλάδα. Τα πιάτα του χαρακτηρίζονται από συνέπεια στη νοστιμιά και την όμορφη παρουσίαση ενώ εμφανείς είναι οι υψηλές μαγειρικές τεχνικές καθώς και οι καινοτομίες στην επεξεργασία και το δεξιοτεχνικό πάντρεμα «λίγων άλλα άριστων πρώτων υλών», όπως λέει και ο ίδιος.

Τρανταχτό παράδειγμα της μαγειρικής δεινότητάς του είναι το τραγανό και συνάμα σαρκώδες χταπόδι με εκπληκτικές όξινες και σικάτες γλυκές γευστικές πινελιές. Ο σεφ θωρακίζει το χταπόδι σε καυτή κατσαρόλα, κατόπιν το βράζει μέσα στα ζουμιά του με λευκό κρασί και ξύδι, καρότο, κρεμμύδι και σέλερι και τέλος το ψήνει στο Josper. Στο τραπέζι φτάνει μυρωδάτο και κομψό, στολισμένο μόνο με relish κάπαρης, ψιλοκομμένο εσαλότ και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πιάτο αφοπλιστικής νοστιμιάς είναι η μαρουλοσαλάτα. Τα baby gems περνούν γρήγορα από τα κάρβουνα, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ένα όμορφο καπνιστό στοιχείο και να μαλακώσουν ελάχιστα, ενώ στη συνέχεια δένονται όμορφα με γαλάκτωμα μαρουλιού, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και λαδόξιδο.

Η δεξιοτεχνία της κουζίνας στα ωμά φαίνεται στο δροσερό και ντελικάτα όξινο ταρτάρ τόνου με dressing εσπεριδοειδών, ντοματίνια και βασιλικό αλλά και στο πληθωρικό μοσχαρίσιο καρπάτσιο γαρνιρισμένο με μαγιονέζα τρούφας και πίκλα πιπεριάς, που φτάνει πάνω σε ένα λεπτό και διαβολικά τραγανό φύλλο brick, ενώ απόλυτα umami γεύση χαρίζει το χοιρινό iberico μαριναρισμένο σε miso και σιρόπι σφενδάμου. Ιδιαίτερο πιάτο είναι και το λαυράκι με κρεμώδη σάλτσα σπανακόρυζου και μελάνι σουπιάς – μια εκπληκτική σύνθεση ελληνικών αρωμάτων και γεύσεων.

Στα επιδόρπια ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό «Sunday caramel show» με χειροποίητο soft παγωτό καραμέλας, καραμελωμένα ποπ κορν, φουντούκια, σάλτσα αλμυρής καραμέλας και σαντιγί βανίλιας αλλά και το σικάτο cheesecake με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.

Το μπαρ προσφέρει επιλογές σε κλασικά κοκτέιλ με όμορφα twists ενώ η λίστα κρασιών απαρτίζεται από ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα. Με νόστιμες γεύσεις και αισθησιακό περιβάλλον, το Zanó αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο αξιόλογους γαστρονομικούς προορισμούς της πρωτεύουσας.

Info
Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι, τηλ. 2103606230, Instagram: @zanoathens

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα