Φαγητό, κρυμμένα νοήματα, συναισθήματα και όλα αυτά στη μεγάλη οθόνη. Σε πολλές ταινίες τo φαγητό και η μαγειρική έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξάλλου,  -όπως και να το κάνουμε- αυτό που επιλέγουμε να καταναλώσουμε είναι και προέκταση όχι μόνο του εαυτού μας και της εποχής που ζούμε, αλλά και των παραδόσεων που έχουμε γνωρίσει. Συνεπώς, είναι λογικό η κουζίνα να σχετίζεται με ιστορίες ηρώων του κινηματογράφου. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ταινίες όπου οι σκηνές του φαγητού έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς λειτούργησαν συμβολικά.  Συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Chocolat (2000)
Σκηνή: Η γιορτή του δείπνου
Το Chocolat χρησιμοποιεί το φαγητό ως όχημα για να εξερευνήσει τις αδυναμίες των ηρώων, την αντίληψη για τη θρησκεία, αλλά και την έννοια του αυτοσεβασμού. Επίσης, το χρησιμοποιεί ως σύμβολο σύνδεσης και λύσης σε ανθρώπινα προβλήματα που περιλαμβάνουν την τιθάσευση του πόθου, αλλά παράλληλα και την έντονη επιθυμία. Σε αυτήν την αξέχαστη σκηνή δείπνου, οι υπαινιγμοί αυτών των θεμάτων συναντιούνται, όταν οι χαρακτήρες ικανοποιούν την εκπλήρωση των επιθυμιών τους συνδυάζοντας σοκολάτα με ψητό κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα είναι μια όμορφη μάζωξη με γέλιο και ζεστασιά.

Eat, Pray Love (2010)
Σκηνή: Τρώγοντας πίτσα στη Νάπολη
Το Eat, Pray, Love συνεπαίρνει σε ένα ταξίδι αγάπης προς την αποδοχή του εαυτού μας. Σε όλη την ταινία, υπάρχουν πολλές σκηνές φαγητού που παίζουν ρόλο στη σύνδεση της Elizabeth με τον αληθινό της εαυτό. Η σκηνή όπου η Elizabeth χρησιμοποιεί την πίτσα ως σύμβολο ελευθερίας, απενοχοποίησης, αλλά και απόδρασης από τις προσδοκίες της κοινωνίας για το σώμα της, είναι κομβική. Λειτουργεί ως υπενθύμιση  πως πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά και να σπάμε τις «αλυσίδες» της πίεσης που έχουμε δεχθεί από τους άλλους.

Breakfast at Tiffany’s (1961)
Σκηνή: Πρωινό έξω από το Tiffany’s
Η πρώτη σκηνή του Breakfast at Tiffany’s,περιλαμβάνει εμβληματικό στυλ και είναι διάσημη για κάποιο λόγο. Ακόμα κι αν δεν έχετε δει την ταινία, μπορείτε να φανταστείτε τη σκηνή όπου η Holly τρώει ένα δανέζικο γλυκό από μια χάρτινη σακούλα έχοντας έναν καφέ στο χέρι και κοιτάζοντας παράλληλα τη βιτρίνα των κοσμημάτων του Tiffany. Το φαγητό έχει συμβολικό ρόλο στη μεταμόρφωση της Holly, καθώς από κορίτσι της επαρχίας έγινε μια αριστοκρατική γυναίκα της πόλης ντυμένη με επώνυμα ρούχα. Η εξερεύνηση της αντίληψης, της τάξης, του πλούτου και των φιλοδοξιών αντικατοπτρίζονται επίσης στην επιλογή φαγητού και ποτού της πρωταγωνίστριας σε όλη την ταινία.

Ratatouille (2007)
Σκηνή: Ο Anton Ego τρώει ratatouille (ρατατούι)
Μια σκηνή χωρίς λόγια είναι όταν κριτικός γεύσης- Anton Ego- γεύεται ρατατούι και μεταφέρεται σε μια συγκινητική αναδρομή στα παιδικά του χρόνια. Αυτό το πιάτο αντιπροσωπεύει τη σύνδεση φαγητού με το συναίσθημα και τις μνήμες του κάθε ανθρώπου. Επίσης, η ταινία θίγει θέματα σχέσεων και φύλου στην κουζίνα. Μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει επιτυχία όταν κάποιος εναντιωθεί στους πολιτιστικούς κανόνες, ενώ το φαγητό χρησιμοποιείται ως εργαλείο αυτοέκφρασης και προσωπικής διεκδίκησης.

Βig night (1996)
Σκηνή: Αυτό είναι πολύ καλό, θα πρέπει να σε σκοτώσω!
Με φόντο τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μια εποχή που η γνώση την ιταλική κουζίνα περιοριζόταν σε μακαρόνια και κεφτεδάκια, το Big Night συνέβαλε στην αλλαγή κουλτούρας απέναντι στο φαγητό, αφού ανέδειξε ότι το ρίσκο για την αυθεντικότητα επικράτησε έναντι της προσφοράς της ζήτησης. Η σκηνή όπου το χαρακτηριστικό πιάτο il timpano  –ιταλικό πιάτο φούρνου με ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες, ή και με περισσότερα συστατικά- των αδελφών γίνεται θριαμβευτικά αποδεκτό, σηματοδοτεί και την επιτυχία  που συνδέεται με τις οικογενειακές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 5 διατροφικές συνήθειες της 72χρονης Μέριλ Στριπ

Κουίζ: Μόνο ένας σινεφίλ μπορεί να αναγνωρίσει τις ταινίες πίσω από αυτά τα φαγητά

Όσο πιο πολύ τρώει ο Μπραντ Πιτ στις ταινίες του, τόσο πιο πετυχημένες γίνονται!