Τα τελευταία χρόνια “εναλλακτικά” αλεύρια από αμύγδαλα, από λιναρόσπορο, από καρύδα και από χίλια δυο υλικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Το τελευταίο προϊόν που προστέθηκε στα ράφια των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων είναι το αλεύρι από καφέ, το οποίο αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής.

Αλεύρι από τους καρπούς καφέ
Παράγεται από τους καρπούς που περιβάλλουν τους σπόρους του καφέ και οι οποίοι θυμίζουν κεράσια ή ιπποφαές. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει σκούρο χρώμα και φρουτώδη γεύση. Μπορεί να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, αλλά αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών με περιεκτικότητα 5, 2γρ.σε κάθε 10γρ., ποσότητα μεγαλύτερη κατά 10 φορές από τα περισσότερα αλεύρια. Περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, σιδήρου, καλίου και πρωτεΐνης. Δεδομένου μάλιστα ότι τα κελύφη των καρπών συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, το συγκεκριμένο αλεύρι μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο αειφόρο πηγή εσόδων αλλά και μια «πράσινη» εναλλακτική.

Screen-Shot-2016-03-13-at-4.39.08-PM

Αλεύρι από τους κόκκους καφέ
Οι μερικώς ψημένοι κόκκοι μπορεί να μην έχουν τόσο ευχάριστη γεύση όταν είναι σε μορφή ροφήματος, αλλά είναι ιδανικοί για να μετατραπούν σε ένα αλεύρι με αρκετή ποσότητα καφεΐνης και αντιοξειδωτικών και ήπια γεύση ξηρών καρπών.

Πώς χρησιμοποιείται;
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως τα κοινά αλεύρια σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές, όπως μπισκότα, κέικ, ψωμί και ζυμαρικά. Ωστόσο, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι όσο πιο γευστικό γίνεται συστήνεται ο συνδυασμός του με παραδοσιακά αλεύρια σε ποσοστό 10-15%.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη;
Στην αγορά θα βρεις ένα για τις πιο τυπικές χρήσεις ψησίματος, που θυμίζει το γνωστό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μία σκόνη που είναι ιδανική για γλυκά, παγωτά και dressings.