Το ξέρατε ότι υπάρχουν καφέ και εστιατόρια όπου σερβίρουν άτομα που πάσχουν από άνοια; Κι όμως! Στην Ιαπωνία, έχουν θεσπιστεί εδώ και χρόνια τα καφέ της άνοιας, ένας θεσμός που βοηθά στην κοινωνικοποίηση των πασχόντων ενώ είναι και μια ανάσα ελπίδας και για τους φροντιστές τους. Στην ίδια λογική κινείται ένα καφέ-εστιατόριο, όπου όλα πάνε λάθος αλλά για καλό σκοπό! Εδώ μπορεί να καθίσετε στο τραπέζι σας και να σερβιριστείτε μετά από μισή ώρα ή να σας έρθει λάθος παραγγελία. Αλλά κανείς δεν φωνάζει, κανείς δεν διαμαρτύρεται. Γιατί; Γιατί τα άτομα που εργάζονται εδώ πάσχουν από άνοια και εργάζονται στο καφέ, για να περνάνε την ώρα τους και να κοινωνικοποιούνται.

Πρόκειται για Café of Mistaken Orders (το καφέ των λανθασμένων παραγγελιών). Βρίσκεται στη Sengawa, ένα προάστιο του Τόκιο και ο ιδιοκτήτης, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, προσλαμβάνει μια φορά τον μήνα άτομα που πάσχουν από άνοια για να σερβίρουν στο μαγαζί του. Η μέρα αυτή στο καφέ ονομάζεται Orange Day Sengawa.

Πώς προέκυψε όλο αυτό; Το ξεκίνησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, ο οποίος είχε ζήσει από πολύ κοντά την άνοια, από συγγενικό του πρόσωπο. Ο νέος ιδιοκτήτης αποφάσισε να το διαθέτει μια φορά τον μήνα ως καφέ άνοιας.

Η άνοια είναι μια πάθηση, η οποία επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο ενώ δεν έχει βρεθεί θεραπεία ώστε να είναι ιάσιμη. Από την άλλη, καθώς οι σχετικές έρευνες πολλαπλασιάζονται, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όταν κάποιος είναι δραστήριος και κοινωνικόποιημένος βοηθά ώστε να επιβραδυνθούν τα συμπτώματα της νόσου.

Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο καφέ οι ιδιοκτήτες δίνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες στους ανοϊκούς.

Πώς λειτουργεί το καφέ

Από τον Απρίλιο, το Restaurant of Mistaken Orders ανοίγει μία φορά το μήνα κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ένας ασθενής με άνοια εργάζεται ως σερβιτόρος ανά ώρα, φορώντας ποδιά που είναι έντονα πορτοκαλί, το χρώμα που συνδέεται με τη φροντίδα της άνοιας. Υπάρχει μια καρέκλα που έχει παραχωρηθεί γι’ αυτούς κοντά στην κουζίνα, ώστε να μπορούν να ξεκουράζονται μεταξύ των παραγγελιών.

Υπάρχουν νεώτεροι εθελοντές που βοηθούν τους ανοικούς να τα βγάλουν πέρα. Μάλιστα εκείνοι σημειώνουν τις παραγγελίες στα ειδικά έγγραφα, τα οποία είναι κωδικοποιήμενα με χρωματικούς συνδυασμούς. Τα τραπέζια δεν έχουν αριθμούς, για να μην μπερδεύονται οι σερβιτόροι αλλά διαφορετικά χρώματα.

Οι άνθρωποι που εργάζονται ως σερβιτόροι βρίσκονται σε διάφορετικά στάδια άνοιας ενώ συνήθως η ηλικία τους είναι αρκετά προχωρημένη. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα σε συνεργασία με τους φροντιστές τους, τους βοηθά ώστε να εξασκούν τη μνήμη τους και να παραμένουν όσο ενεργοί μπορούν να είναι. Ακόμα και αν χρειάζεται να υπάρχει συνεχώς κάποιος από δίπλα τους να τους υπενθυμίζει τι πρέπει να κάνουν. Από την άλλη, όλο αυτό αποτελεί και ένας τρόπος ευαισθητοποίησης των πελατών απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους.

Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook/ @Restaurantofmistakenorders