Η Σαντορίνη είναι ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας μας, που προσελκύει όχι μόνο πολλούς τουρίστες αλλά και Έλληνες που πηγαίνουν εκεί να θαυμάσουν την ξεχωριστή ομορφιά του νησιού με επίκεντρο το ηφαίστειο. Πέρα από αυτό ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το νησί έχει εξελιχθεί και σε έναν πολύ σημαντικό γαστρονομικό προορισμό, μετρώντας πολλά και σημαντικά fine dining εστιατόρια αλλά και ethnic και fusion επιλογές. Δίπλα σε αυτά, δεν ξεχνάμε τις πιο comfort food λύσεις αλλά και τις κλασικές ταβέρνες που όλοι οι Έλληνες αναζητούν όταν επισκέπτονται ένα νησί το καλοκαίρι.

Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 ταβέρνες και 5 comfort food επιλογές, που αξίζει να έχετε στο νου σας αν βρεθείτε αυτό το καλοκαίρι στο νησί.

5 ταβέρνες

Ammoudi Fish Tavern
Στη βόρεια πλευρά του νησιού, στην Οία, που φημίζεται για το εκπληκτικό της ηλιοβασίλεμα, θα βρείτε το Αμμούδι, την ταβέρνα της οικογένειας Καραμάνου. Πρόκειται για μια ψαροταβέρνα, μέσα στη θάλασσα, 300 βήματα από το κέντρο της Οίας. Θα βρείτε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύει καθημερινά η οικογένεια Καραμάνου,οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας. Μπαρμπούνια, στείρες, ροφοί, αλλά και αστακοί, κολοχτύπες και καραβίδες είναι ανάμεσα στα θαλασσινά που σερβίρονται καθημερινά εκεί. Πέρα από τα ψαρικά και τα θαλασσινά, στο μενού υπάρχει πληθώρα γευστικών ψητών, τηγανητών και μαγειρευτών πιάτων. Θα βρείτε επίσης παραδοσιακά εδέσματα του νησιού, όπως τοματοκεφτέδες ή φάβα, αλλά και κάποιες vegetarian και vegan επιλογές.
Αμμούδι, 22860 72298

Σπηλιά του Νικόλα
Με ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του 1960, η περίφημη Σπηλιά του Νικόλα, λειτουργεί τώρα με ιδιοκτήτη τον Μηνά Αλεφραγκή, τρίτη γενιά πλέον. Είναι μια αληθινή σπηλιά, που βρίσκεται στο Ακρωτήρι, κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους. Την έφτιαξε ο μπαρμπα Νικόλας για να κερνάει τους φίλους του φαγητό και καλό κρασί, ενώ το 1967 μετατράπηκε σε ταβέρνα. Το ατού του χώρου είναι ότι η σπηλιά προσφέρει δροσιά τα καλοκαίρια ενώ υπάρχει και μια βεράντα πάνω στα βότσαλα για στιγμές χαλάρωσης. Η ταβέρνα φημίζεται για το καλό σπιτικό φαγητό της ενώ τα πιάτα της στηρίζονται σε βιολογικά και εποχιακά, φυτικά και ζωικά, προϊόντα που προέρχονται από τη μεγάλη φάρμα της οικογένειας των ιδιοκτητών. Εδώ θα βρείτε εδέσματα της Σαντορίνης -όπως πχ ψητή άσπρη μελιτζάνα, σκορδομακαρονάδα ή ντοματοκεφτέδες με μπακαλιάρο- αλλά και παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ελλάδα.
Ακρωτήρι, 22860 82303

Fratzeskos
Άλλη μια ψαροταβέρνα στο νησί, αυτή τη φορά στην παραλία της Περίσσας. Καθημερινά τα καΐκια της οικογένειας ψαρεύουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που θα βρείτε εκεί μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους: στη σχάρα, στο τηγάνι αλλά και σε πιάτα με ζυμαρικά. Στην ταβέρνα μπορείτε να γευθείτε και ξεχωριστά πιάτα ημέρας, ανάμεσά τους το δροσερό και αρωματικό καρπάτσιο. Με τι να συνοδεύσετε το φαγητό σας; Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μπίρα, κρασί αλλά και μια λίστα από ούζα και τσίπουρα.
Περίσσα, 22860 83488

Τα Δίχτυα
Ο Μιχάλης Τρουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη, μεγάλωσε στην Αθήνα και μια επίσκεψή του στο νησί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν καθοριστική για να πάρει την απόφαση να μείνει μόνιμα στη Σαντορίνη και να ανοίξει τη δική του ταβέρνα. Επέλεξε τον Περίβολο, την -κατά πολλούς- ομορφότερη παραλία του νησιού. Εστιάζοντας στα ψάρια και τα θαλασσινά, τα Δίχτυα προσφέρουν ντόπιες λιχουδιές και πιάτα βασισμένα σε τοπικά αλλά και Κρητικά παραδοσιακά προϊόντα.
Περίβολος, 22860 82818

Το Ψαράκι
Άλλος ένας προορισμός για καλό φρέσκο ψάρι, αυτή τη φορά στα νότια του νησιού, στο λιμανάκι της Βλυχάδας είναι το Ψαράκι του Θανάση Σφουγκάρη. Εδώ θα βρείτε καθημερινά ψάρια και θαλασσινά, σε πιο παραδοσιακές αλλά και σε πιο δημιουργικές συνθέσεις, με επιρροές από τη μεσογειακή αλλά και τη διεθνή κουζίνα. Στο μενού υπάρχουν και κλασικά παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης, όπως η φάβα, τα τοματίνια, η κάπαρη και η λευκή μελιτζάνα, ενώ χρησιμοποιούνται και λιγότερο γνωστές τοπικές πρώτες ύλες, όπως η καρδαμίδα, το κατσούνι και το στρογγυλό κολοκυθάκι.
Μαρίνα, Βλυχάδα, 22860 82783

5 Comfort food εστιατόρια

Αν επιζητάτε μια χαλαρή ατμόσφαιρα εστιατορίου και δεν θέλετε να πάτε σε μια fine dining εμπειρία αλλά να περιοριστείτε σε comfort κουζίνα, τότε σας έχουμε 6 επιλογές. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι οι προσεγμένες τοπικές πρώτες ύλες που συνδυάζονται με πιο σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Panigyri Festival Food
Ένα αρκετά καινούριο μαγαζί, που άνοιξε μόλις το 2019, στα Φηρά ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής, που, μαζί με την ομάδα του, προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα με έμφαση στην καλή πρώτη ύλη και τα τοπικά, εποχιακά προϊόντα. Τα προϊόντα τους προέρχονται από το μποστάνι του εστιατορίου αλλά και από παραγωγούς από τη Σαντορίνη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Φέτος το εστιατόριο προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία, το olive oil experience, καλώντας τους επισκέπτες σε olive oil pairing. Το μενού περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα γευστικών πιάτων, με ασυνήθιστα αλλά και παραδοσιακά υλικά, ενώ καθημερινά προστίθενται και πιάτα ημέρας.
Panigyri Festival Food, Αγίου Αθανασίου, Φηρά, 22860 22595

Chroma Restaurant
Βρίσκεται μέσα στο πολυτελές Katikies Chromata στο Ημεροβίγλι, με απίστευτη θέα σε όλο το νησί. Το μενού επιμελείται εδώ ο Έκτορας Μποτρίνη, που έχει αναλάβει από φέτος όλα τα εστιατόρια του ομίλου Katikies. Ο head chef Δημήτρης Δαγκλής με την ομάδα του δίνει έμφαση στα φρέσκα τοπικά προϊόντα, προσφέροντας πιάτα κυρίως με ψάρια και θαλασσινά αλλά και διάφορες επιλογές σε κρέας και vegetarian και vegan προτάσεις. Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, ενώ τα επιδόρπια έχουν αναλάβει οι pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας.
Katikies Chromata, Ημεροβίγλι, 22860 23227

Mia’s Restaurant
Η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, Sellia Georges, με καταγωγή από τη Σαντορίνη, επέλεξε ένα μοναδικό σημείο στην Oία για να στεγάσει ένα εστιατόριο, εμπνευσμένο από τις συνταγές της γιαγιάς της, της Μαρίας ή Μίας, όπως την έλεγε μικρή. Η σεφ Αυγερία Σταπάκη έχει την επιμέλεια του μενού ενώ η head chef Έλλη Μιτράι, με την ομάδα της, προσφέρουν πιάτα βασισμένα σε υψηλής ποιότητας προϊόντα. Τα πιάτα ετοιμάζονται με πρώτες ύλες από το νησί, ΠΟΠ προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, ενώ κάποια από αυτά μάλιστα παρασκευάζονται στο μαγαζί (όπως το κριθαράκι και οι χυλοπίτες αλλά και μια σειρά από αλάτια). Το Mia’s είναι ένας all day προορισμός που ενδείκνυται για τη φοβερή θέα του. Τη λίστα των κρασιών με έμφαση στον σαντορινιό αλλά και τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα επιμελείται ο γνωστός sommelier Άρης Σκλαβενίτης (Oinoscent).
Mia’s Restaurant, Οία, 22860 72072

Pergola Restaurant
Μέσα σε ξενοδοχείο και αυτό, στο Iconic, στο Ημεροβίγλι, με πολύ όμορφη θέα στην Καλντέρα και τη Θηρασιά. O executive chef Ματθαίος Σορώτος προσφέρει ένα comfort menu με έμφαση στα ελληνικά και κυρίως στα ντόπια προϊόντα, αλλά και με διεθνείς επιρροές, από Ασία και Λατινική Αμερική. Ο σεφ παντρεύει παραδοσιακά τοπικά καλούδια, όπως η φάβα και τα ντοματίνια με διεθνή πιάτα όπως ασιατικά bao bans ή μεξικανικές τοστάδες. Η λίστα κρασιών από τον σαντορινιό και τον ελληνικό αμπελώνα κυρίως αλλά και τα κοκτέιλ συμπληρώνουν αρμονικά τη γευστική εμπειρία.
Iconic Santorini, Ημεροβίγλι, 2286 028950

Roza’s
Σε ένα δρομάκι στο Βουρβούλο θα βρείτε το εστιατόριο Roza’s. Πρόκειται για μια ανακαίνιση της παλιάς ταβέρνας Ρόζα -παλιό στέκι των οδηγών ταξί, από το 1983. πριν από 4 χρόνια, η ιδιοκτησία του χώρου πέρασε στα χέρια του Κυριάκου Πετρόπουλου και της σύζυγου του και σεφ, Κατερίνα; Τσοτσκολαούρη. Το ονόμασαν, προς τιμήν της παλιάς ιδιοκτήτριας, Roza’s και πλέον προσφέρουν ελληνική κουζίνα με μια σύγχρονη ματιά.
Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά ενώ βασίζεται σε μικρούς παραγωγούς όχι μόνο από το νησί, αλλά και όλη την Ελλάδα. Εδώ η εποχικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα πιάτα που θα απολαύσετε ενώ δίνεται μεγάλη σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Το μενού κλείνουν αρμονικά μια σειρά από γευστικότατα γλυκά, ενώ αν είστε τυχεροί μπορείτε να ακούσετε το ζευγάρι να σας αφηγείται κάποιες από τις ωραίες ιστορίες του.
Βουρβούλος, 22860 24378

Zeffirino
Βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Radisson Blu Zaffron Resort, του ομίλου Fais, στο Καμάρι και είναι το ελληνικό «αδερφάκι» του ιταλικού εστιατορίου με τη μακρά ιστορία, που είχε φιλοξενήσει διασημότητες όπως οι Πάπες της Ρώμης, η Σοφία Λώρεν, ο Φρανκ Σινάτρα. Η επιτυχία του εστιατορίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυθεντική πέστο του, η οποία μάλιστα χάρισε στην οικογένεια Zeffirino τον αναγνωρισμένο τίτλο, «Πρεσβευτής της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο».
Το μενού του Zeffirino της Σαντορίνης σερβίρει παραδοσιακά πιάτα της ιταλικής κουζίνας με κυκλαδίτικες επιρροές, εντάσσοντας αρμονικά και δημιουργικά στο μενού τοπικά προιόντα.
ένας ιταλικός γευστικός καμβάς με κυκλαδίτικες πινελιές. Μάλιστα, πολλές από τις πρώτες ύλες κατασκευάζονται στο εστιατόριο, όπως τα χειροποίητα ζυμαρικά. Τη γευστική εμπειρία συμπληρώνουν τα κοκτέιλ, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Σπύρου Κερκύρα, αλλά και εκλεκτά κρασιά.
Radisson Blu Zaffron Resort, Καμάρι, 210 7101 100