Πολύ παρεξηγημένα ζώα τα βουβάλια. Από τη διόλου κομψή φράση «είσαι σαν παιδοβούβαλο» και μόνο καταλαβαίνεις πώς τα έχουμε καταχωρισμένα στη συνείδήσή μας. Σαν αναίσθητα παχύδερμα. Και όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ τρυφερές ψυχές.

Συχνάζουν σε υγρότοπους, με κυριότερα μέρη εντοπισμού τους σε Θεσσαλία, Θράκη, Μακεδονία. Έκαναν την εμφάνισή τους την εποχή του Ξέρξη. Τη δεκαετία του ’50 σχεδόν εξαφανίστηκαν και πλέον έχουν επιστρέψει δριμύτερα, με τα προϊόντα που παράγονται από το κρέας και το γάλα τους, να γίνονται ανάρπαστα.

Ειδικά για το γάλα τους υπάρχει ένας πολύ χαριτωμένος υπαίθριος μύθος: όταν ντρέπονται, αδυνατούν να κατεβάσουν γάλα. Και τι γάλα, έρχομαι να προσθέσω, καθώς από πολύ μικρή ακούω έναν άλλο, αστικό μύθο που το αφορά άμεσα: το φημισμένο γαλακτομπούρεκο από το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν, με βασική έδρα τον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, είναι τόσο ακαταμάχητα νόστιμο, ακριβώς επειδή χρησιμοποιείται (και) βουβαλίσιο γάλα στην παρασκευή του.

Κανείς δεν ξέρει την επτασφράγιστη συνταγή, αλλά μόνο που χρησιμοποιείται αυτή η πληροφορία, καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα εντυπωσιακά ζώα, με το δυναμικό ανάστημα και την τρυφερή ψυχοσύνθεση, ήταν είναι και θα είναι περιζήτητα. Η λίμνη Κερκίνη είναι ένα από τα βασικά τους στέκια, θυμίζοντας πλάνα National Geographic!

Δείτε επίσης:

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα ξανά. 7 προορισμοί για οικο-τουρίστες

Τι είναι το vegan τέμπε και πώς το χρησιμοποιούμε;

5 καντίνες για όλες τις ώρες στον Πειραιά