Κάθε Δευτέρα η ομάδα του Olivemagazine.gr σάς δίνει ιδέες για το τι να μαγειρέψετε όλη την εβδομάδα. Νόστιμα και λαχταριστά φαγητά για τις μέρες γιορτής, τις απλές καθημερινές, το πιο επίσημο γεύμα της Κυριακής, τα καλέσματα του Σαββατοκύριακου, και-φυσικά-για τα γλυκά που δεν πρέπει να λείπουν από τέτοιες περιστάσεις.

Δευτέρα 20/12
Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με γλυκοπατάτες και σάλτσα ροδιού
Το σιρόπι ροδιού σε συνδυασμό με τον κουρκουμά δίνουν ξεχωριστή, ethnic γεύση σε αυτό το ήδη νόστιμο μαγειρευτό κατσαρόλας με κοτόπουλο και γλυκοπατάτες, που ταιριάζει πολύ στο καθημερινό σας τραπέζι. Δείτε πώς θα φτιάξετε σπιτικό σιρόπι ροδιού.

Τρίτη 21/12
Σπαγγέτι με ψητά παντζάρια, κατσικίσιο τυρί και φουντούκια
Είναι σούπερ υγιεινό πιάτο, φινετσάτο, με έντονο χρώμα, που συνδυάζει το γλυκό και το αλμυρό στην τέλεια ισορροπία!

Επειδή έρχεται το ΣΚ των Χριστουγέννων και σίγουρα θα έχουμε καλέσματα και επισκέψεις, γιατί να μην φτιάξουμε και τους δικούς μας σπιτικούς κουραμπιέδες;

Kουραμπιεδάκια με ελαιόλαδο και σοκολάτα
Ακούγεται παράξενο να φτιάξουμε κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, όμως είναι κάτι που συνηθίζεται, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Οι σοκολατένιοι ξεφεύγουν εντελώς από το κλασικούς, αλλά κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Τετάρτη 22/12
Νιόκι με μανιτάρια, βούτυρο και πάπρικα
Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει νιόκι με μανιτάρια. Ένα νόστιμο πιάτο με αέρα Ιταλίας, που στέκεται και στο απλό καθημερινό τραπέζι, αλλά και σε πιο επίσημες περιστάσεις.

Πέμπτη 23/12
Γαριδόσουπα με λαχανικά
Μια πεντανόστιμη σούπα με γαρίδες που θα απολαύσετε μια καθημερινή, αλλά σερβίρεται και ως ορεκτικό σε επίσημα τραπεζώματα.

Παρασκευή 24/12 (Παραμονή Χριστουγέννων)
Χοιρινό μπούτι με τηγανητή σελινόριζα και γλυκοπατάτες

Αρχοντικό χοιρινό με μπόλικο σκορδάκι και δύο γαρνιτούρες, τηγανητή σελινόριζα και γλυκοπατάτες που του πηγαίνουν υπέροχα, για ένα πλούσιο πιάτο για την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Λόγω της ημέρας, μπορούμε να σερβίρουμε ένα επίσημο δείπνο με κυρίως, σαλάτα, ορεκτικά και γλυκό, γεμάτο γεύσεις γιορτής.

Γιορτινή σαλάτα με σικορέ, ψητά κάστανα και μπλε τυρί
Μια γιορτινή εντυπωσιακή σαλάτα, που μπορεί να ανοίξει θριαμβευτικά ένα επίσημο δείπνο.

Πουρές κάστανου με σάλτσα σύκων και μαυροδάφνης
Ένας πηχτός, γλυκούτσικος, κρασάτος πουρές για να συνοδεύσετε ψητό χοιρινό ή γαλοπούλα.

Πιλάφι με ξερά βερίκοκα και αμύγδαλα
Ένα νόστιμο πιλάφι, που αναδεικνύει όλα τα κυρίως πιάτα με κρεατικά στο κυριακάτικο ή το επίσημο τραπέζι.

Τούρτα αµυγδάλου
Μία εντυπωσιακή, κατάλευκη τούρτα. Την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν κόβουμε βασιλόπιτα, αλλά αυτή η τούρτα θα μας αποζημιώσει.

Σάββατο 25/12 (Χριστούγεννα!)
Φασιανός γεμιστός με λουκάνικο, πράσο, μυρωδικά και φιστίκι
Ένα μπελαλίδικο φαγητό, που όμως αξίζει την προσπάθεια, καθώς η νοστιμιά του θα σάς ανταμείψει. Εννοείται, ότι αντί για φασιανό, μπορούμε να επιλέξουμε την πιο «παραδοσιακή» γαλοπούλα ή ακόμη και κοτόπουλο ή κοκόρι.

Όμως, επειδή δεν προτιμούν όλοι τα γεμιστά πουλερικά, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή.

Αρνίσιο μπούτι σερβιρισμένο με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρι και κάστανα
Μια νόστιμη συνταγή, με γεύση πληθωρική που σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις… Ιδανική για το γιορτινό σας τραπέζι.

Λόγω της επίσημης περίστασης, και τον εορταζόντων που δεν φαντάζομαι να λείπουν σχεδόν από κανένα σπίτι, θα σερβίρουμε ένα γεύμα ή δείπνο που δεν θα του λείπει τίποτα.

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με αχλάδια, μπλε τυρί, dressing ροδιού και καρύδια
Μια πεντανόστιμη γιορτινή σαλάτα, ιδανικό πρώτο πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Χριστόψωμο
Το “ψωμί του Χριστού” είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Θα το διακοσμήσετε περίτεχνα με στολίδια από ζύμη -οπωσδήποτε με ένα σταυρό από ζυμάρι- και θα το απολαύσετε με το χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Πικάντικη κολοκυθόσουπα με αβγοτάραχο
Ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να απολαύσετε την κολοκύθα είναι η κολοκυθόσουπα. Η προσθήκη αβγοτάραχου την καθιστά ιδανική και για επίσημα τραπεζώματα.

Μιλφέιγ τυριού με Calvados
Ένα ξεχωριστό ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι, που συνδυάζει άψογα τυρί με μήλα.

Πουγκάκια με νόστιμη κιμαδένια γέμιση
Νόστιμα πουγκάκια με κιμαδένια γέμιση, που «υπόσχονται» μία μοναδική γευστική εμπειρία. Φτιάξετε το τέλειο ορεκτικό για το τρεπέζι σας.

Cheesecake με πουρέ κάστανο στο φούρνο και σιρόπι σοκολάτας
Το επιδόρπιο στα γιορτινά γεύματα αξίζει να είναι κάτι ξεχωριστό. Ο Ηλίας Μαμαλάκης ετοιμάζει ένα υπέροχο cheesecake με κρέμα κάστανο και σιρόπι σοκολάτας. Απολαυστικό!

Κυριακή 26/12
Γιορτινό γκρατέν ζυμαρικών
Ένα υπέροχο γκρατέν ζυμαρικών, που μπορεί να σταθεί επάξια στο γιορτινό τραπέζι, αλλά αποτελεί και τέλεια επιλογή για την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Παραμένει γιορτινή επιλογή, ενώ μας επιτρέπει να αποφύγουμε το πολύ κρέας.

Γιορτινή σαλάτα ροδιού
Σερβίρουμε το γκρατέν με μια εντυπωσιακή, πολύχρωμη σαλάτα που ταιριάζει υπέροχα σε όλα τα επίσημα τραπεζώματα.

Καλά μαγειρέματα και καλά Χριστούγεννα!