ΤΟ ΤΥΡΙ
Ημίσκληρο τυρί με 4 πιπέρια από τα Λεύκαρα Κοζάνης
Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης του ιστορικού Αραπιάν και «ψυχή» των Καραμανλίδικων, μας εκπλήσσει συχνά ανακαλύπτοντας παραγωγούς και ξεχωριστά προϊόντα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Τούτη τη φορά έφτασε μέχρι τα Λεύκαρα, ένα μικρό χωριό κοντά στη λίμνη Πολυφύτου, στην Κοζάνη, όπου βρίσκεται η Φάρμα Λευκάρων, ένα υποδειγματικό τυροκομείο -το υποδειγματικό γράφεται μετά λόγου γνώσεως-, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο το εξαιρετικής ποιότητας αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής.
Από τις ετικέτες του, που βρίσκονται στις προθήκες των Καραμανλίδικων και που αξίζει να τις δοκιμάσει κανείς όλες, διαλέγουμε το ημίσκληρο τυρί με 4 διαφορετικά πιπέρια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο, ώριμο Κασέρι, που λόγω της παρουσίας των πιπεριών δεν μπορεί, επισήμως και κατά το γράμμα της νομοθεσίας για τις ΠΟΠ, να ονομάζεται έτσι. Βεβαίως αυτό δεν το κάνει λιγότερο ενδιαφέρον ή λιγότερο ελκυστικό.
Με πολύ λεπτή επιδερμίδα και μάζα συνεκτική, ελαστική, διάστικτη από τα σπασμένα μαύρα πιπέρια, χωρίς οπές, με χρώμα υπόλευκο, που θυμίζει ελεφαντόδοντο, αποκαλύπτει μια ασυνήθιστα εκφραστική σύνθεση αρωμάτων στη μύτη, με κυρίαρχα τους ξηρούς καρπούς, το πιπέρι, το βούτυρο και τα βότανα. Στο στόμα είναι πικάντικο, ορεκτικά αλμυρό, βουτυράτο, με μακρύ τελείωμα. Η υγρασία δεν ξεπερνά το 45% κατά βάρος και τα λιπαρά κινούνται πάνω από το 40% επί ξηρού.
Τα πιπέρια και ο γευστικός πλούτος του τυριού μας κατευθύνουν είτε προς ένα γεμάτο, ξηρό λευκό κρασί, περασμένο από βαρέλι, είτε προς ένα κόκκινο με καλή οξύτητα, μαλακές τανίνες και αρώματα μπαχαρικών.

Το βρήκαμε στα «Καραμανλίδικα του Φάνη»

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Αμέθυστος Fumé 2019
Οίνος Λευκός Ξηρός
Δράμα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc, που αγαπάει τα ψυχρά κλίματα, φυτεμένο στα 950 μέτρα, στο ψηλότερο τμήμα των αμπελώνων του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ζυμώνει και παλαιώνει για 6 μήνες σε δρύινες δεξαμενές και βαρέλια, δίνοντας ένα κρασί με εξαιρετική συμπύκνωση γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών.
Το χρώμα του κινείται στις αποχρώσεις του χρυσόξανθου, ενώ το πολύπλοκο μπουκέτο στη μύτη παραπέμπει σε ροδάκινο, μάνγκο, γλυκό λεμόνι, μαζί με νότες βανίλιας, καφέ και γλυκών μπαχαρικών. Στο πλούσιο και γεμάτο στόμα, οι 14 βαθμοί της αλκοόλης ντύνονται με άφθονο φρούτο και ζωντανεύουν από την τονισμένη οξύτητα η οποία υπόσχεται μακροημέρευση. Ζεστό και μεγάλης διάρκειας τελείωμα.
Η μπαχαράτη πλευρά του κρασιού ταίριαξε όμορφα με τα πιπέρια του τυριού, όμως στο στόμα ο Αμέθυστος Fumé φάνηκε να υπερτερεί ελαφρά σε ένταση, χωρίς ωστόσο αυτή η υπεροχή να οδηγεί τον «γάμο» σε ναυάγιο.

Syrah
Επιτραπέζιος Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Παραγωγός: Οινοποιείο Γκιρλέμη
Ο μεγάλος ενιαίος αμπελώνας της οικογένειας Γκιρλέμη βρίσκεται, όπως και το οινοποιείο, στο οροπέδιο του Δομοκού. Μια έκταση 550 στρεμμάτων πλέον, σε υψόμετρο 400-500 μέτρα, που φιλοξενεί ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού και ανάμεσά τους τη «μεσογειακή» Syrah.
Η ζύμωση μόνο με ιθαγενείς ζύμες, η μακρά εκχύλιση και η παλαίωση για 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια, έδωσαν ένα κρασί με βαθύ πορφυροκόκκινο, αρκετά συμπαγές, χρώμα και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο που θυμίζει ξερά δαμάσκηνα, μαρμελάδα κασσίς, φρυγανισμένο ψωμί, σάρκα, μελάνι και μαύρο πιπέρι, σε φόντο βρεγμένης γης. Στο στόμα οι σχεδόν 14,5 βαθμοί της αλκοόλης δεν κρύβονται, αν και υποστηρίζονται ικανοποιητικά από την τονισμένη οξύτητα, το φρούτο και τις ήπιες τανίνες. Στο καλό τελείωμα έρχεται μια αύρα πικρής σοκολάτας.
Η οξύτητα, οι ήπιες τανίνες και τα πιπεράτα αρώματα ευνόησαν ιδιαίτερα τη συνύπαρξή του με το τυρί.

Δείτε επίσης:

Με ποιο κρασί ταιριάζει το γραβιεράκι Τριπόλεως;

Με ποιο κρασί θα συνοδεύσουμε την ξερή μυζήθρα Βυτίνας;

Με ποιο κρασί θα συνοδεύσουμε το Brie President;