Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Κυδωνίτσα 2018, Οικογένεια Τσιμπίδη
Οίνος Λευκός Ξηρός, Λακωνία ΠΓΕ
Η Κυδωνίτσα της οικογένειας Τσιμπίδη αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα μονοποικιλιακής οινοποίησης αυτού του πολύ ξεχωριστού σταφυλιού, που η καταγωγή του είναι μεν άγνωστη, έχει όμως ταυτιστεί εδώ και πολλά χρόνια με τη Λακωνία. Με καινούρια, σύγχρονης αισθητικής, ετικέτα η σοδειά του 2018, έρχεται στο ποτήρι με λαμπερό ξανθοπράσινο χρώμα, ενώ στη μύτη ξεχωρίζουν λεπτά αρώματα αχλαδιού, πράσινου μήλου και λεμονανθών, μαζί με μια διακριτική νότα κυδωνιού. Στο στόμα ο αλκοολικός πλούτος ισορροπεί όμορφα με τη ζωηρή οξύτητα, σε ένα σύνολο με φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι.

Inima Νεγκόσκα Ροζέ 2018, Κατώγι Αβέρωφ
Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Νέα προσθήκη στη σειρά Inima, που στη βλάχικη ντοπιολαλιά του Μετσόβου σημαίνει ψυχή. Με τη γνωστή πλέον δεξιοτεχνία τους, οι οινολόγοι του Κατώγι Αβέρωφ μετατρέπουν τη Νεγκόσκα, από διαλεγμένους αμπελώνες της Γουμένισσας, σε ένα ροζέ κρασί, που βρίσκεται στους αντίποδες, κυριολεκτικά, των ροζέ της Προβηγκίας. Ζυμωμένο και ωριμασμένο για 6 μήνες σε δρύινο βαρέλι, βαθύχρωμο σε ρόδινους τόνους, με περάσματα, κόκκινων φρούτων, φύλλων κασίς, πιπεριάς, βανίλιας και μπαχαρικών στη μύτη, μεστό στόμα, που ζωντανεύει από την αισθητή οξύτητα και μακρύ τελείωμα, θέλει φαγητό δίπλα του για να δείξει τις αρετές του.
Τιμή: Περίπου 12€ στο ράφι

Blanc de Gris 2018, Κτήμα Τσέλεπου
Οίνος Λευκός Ξηρός, Αρκαδία ΠΓΕ
Μια διαφορετική προσέγγιση του Μοσχοφίλερου από τον Γιάννη Τσέλεπο, που γνωρίζει αυτή την ποικιλία όσο λίγοι. Επιλεγμένη πρώτη ύλη, προζυμωτική εκχύλιση, μερική ζύμωση και ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι, οδηγούν σε ένα αξιαγάπητο κρασί με λαμπερό χρώμα που παίζει ανάμεσα στο λευκό και το γκριζορόδινο. Στη μύτη τα αρώματα του τριαντάφυλλου και του λεμονιού εμπλουτίζονται με νότες καραμέλας βουτύρου, βανίλιας και μπαχαρικών, ενώ στο στόμα η παραμονή με τις λεπτές οινολάσπες στο βαρέλι πρόσθεσε πλούτο και βάθος, που συνδυάζονται με γαργαλιστική οξύτητα και πολύ καλή διάρκεια.
Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι.

Ψηλές Κορφές 2018, ΕΟΣ Σάμου
Ποικιλιακός Οίνος Λευκός Ξηρός
Ξεπερνώντας το «πρόβλημα» της πλαδαρότητας, που για χρόνια ταλάνιζε τα ξηρά κρασιά από λευκό Μοσχάτο, ο Συνεταιρισμός της Σάμου προτείνει με τις Ψηλές Κορφές, ένα όντως ενδιαφέρον δείγμα αυτής της ποικιλίας. Από ορεινούς αμπελώνες που αναπτύσσονται σε πεζούλες, αυτό το κρασί σε κερδίζει με το λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα του και την εκφραστική μύτη του, όπου πρωταγωνιστούν τα αρώματα του τριαντάφυλλου, του γλυκού περγαμόντο και του αμυγδαλωτού, ενώ στο στόμα η οξύτητα προσφέρει μια ευπρόσδεκτη αίσθηση φρεσκάδας, που συνδυάζεται με έντονο φρούτο, υπόσταση και καλή διάρκεια.
Τιμή: Περίπου 7,50€ στο ράφι.

Psithiros ερυθρός 2014, Silva-Δασκαλάκη
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ
Το Λιάτικο, ένα από τα αρχαιότερα οινοστάφυλα του κρητικού αμπελώνα, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά αυτού του κρασιού, ενώ το κοσμοπολίτικο Merlot, που συμμετέχει στη σύνθεση σε ποσοστό περίπου 20%, προσθέτει χρώμα και φρούτο. Βαθυπόρφυρο, σχεδόν συμπαγές, με ελάχιστα ίχνη εξέλιξης στις άκρες, ο Ψίθυρος διατηρεί αξιοπρόσεκτα επίπεδα φρεσκάδας στο χρώμα, ενώ στη μύτη η ηλικία εκφράζεται με μαρμελαδένια αρώματα κόκκινων φρούτων, που παντρεύονται με νότες φρυγανισμένου ψωμιού και μπαχαρικών σε γήινο φόντο. Στο στόμα θερμό και ισορροπημένο, με στρογγυλεμένες τανίνες, καλό φρούτο και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 12€ στο ράφι

Κτήμα Βογιατζή ερυθρός 2016, Κτήμα Βογιατζή
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Βελβεντό ΠΓΕ
Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon, από τους βιολογικούς αμπελώνες του Κτήματος στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου, μαζί με την οινολογική δεινότητα του Γιάννη Βογιατζή, δημιουργούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κόκκινα κρασιά του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Το χρώμα του είναι βαθυκόκκινο και πυκνό, ενώ το όμορφα εξελιγμένο αρωματικό μπουκέτο κινείται ανάμεσα στη βιολέτα, στα ώριμα μαύρα φρούτα, ακόμα και σε μορφή μαρμελάδας, στα βότανα, μια υποψία φύλλων τομάτας και το ξύλο. Στο αρμονικά ισορροπημένο στόμα, οι «λουστραρισμένες» τανίνες παντρεύονται με το γλυκό φρούτο και την αλκοόλη σε ένα ελκυστικό σύνολο.
Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι