Τέσσερα κρασιά για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις και τις στιγμές της απόλαυσης προτείνει το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, με το χαρισματικό terroir μέσα στη χαράδρα του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο. Πρόκειται για επιλογές που ξεχωρίζουν για τις αρωματικές και φρουτώδεις νότες τους, κατάλληλες για τα ηλιόλουστα μεσημέρια δίπλα στη θάλασσα, αλλά και για τις νύχτες του καλοκαιριού.

Το Μέγα Σπήλαιο Μοσχάτο είναι ένα εντυπωσιακό κρασί με πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από μεθυστικά αρώματα λευκών λουλουδιών που κυριαρχούν στη μύτη, καθώς και βοτάνων και τροπικών φρούτων. Με τραγανή οξύτητα άκρως απολαυστικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Στο τελείωμα αφήνει ευχάριστη και φρουτώδη επίγευση. Το απολαμβάνουμε με θαλασσινά ή λευκά κρέατα καθώς και με τηγανητούς μεζέδες αλλά και σκέτο δίπλα στο κύμα.  Πίνεται ευχάριστα και μόνο του στην παραλία σε στιγμές χαλάρωσης.

Για τους λάτρεις της Μαλαγουζιάς, η φινετσάτη Μαλαγουζιά Μέγα Σπήλαιο είναι κομψή στη μύτη με χαρακτήρες άγουρου βερίκοκου, λευκών λουλουδιών και διακριτικές νύξεις βασιλικού. Το στόμα ισορροπημένο σε οξύτητα και απολαυστική φρουτώδη επίγευση. Τα θαλασσινά είναι η τέλεια καλοκαιρινή παρέα της Μαλαγουζιάς.

Για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό, προτείνεται το Μέγα Σπήλαιο Βιδιανό & Αηδάνι. Ένα ιδιαίτερο blend, με αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων με νότες ορυκτότητας να χαρίζουν πολυπλοκότητα.  Κομψό με τονισμένη οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Το απολαμβάνουμε το στο γεύμα μας με ψάρια, θαλασσινά και νησιώτικους μεζέδες. 

Το Mega Spileo Rosé είναι ένα σαγηνευτικό και απόλυτα κομψό ροζέ που σας προ(σ)καλεί να το δοκιμάσουμε. Από το πάντρεμα δύο υπέροχων ποικιλιών της Μαλαγουζιάς και του Cabernet Franc δημιουργήθηκε το ροζέ του Μεγάλου Σπηλαίου, τύπου Προβηγκίας στο χρώμα αχνό ροζέ με «saumon» αποχρώσεις. Στη μύτη παντρεύονται αρώματα εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και berries, με ήπιες νότες βοτανικότητας και δυόσμου. Στο στόμα αφήνει πληθωρική και δροσερή αίσθηση με φρουτώδη επίγευση, στο τελείωμα. Συνοδεύει άψογα τα πιάτα του καλοκαιριού όπως ψάρια, θαλασσινά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Το σαγηνευτικό και απόλυτα κομψό Ροζέ που μας προ(σ)καλεί να το δοκιμάσουμε. Συνοδεύει άψογα τα πιάτα του καλοκαιριού όπως ψάρια, θαλασσινά και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες. Το δοκιμάζουμε και ως απεριτίφ και εντυπωσιάζει για τη φρεσκάδα και το στυλ του.

Το Κτήμα

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο βρίσκεται μέσα στη μαγευτική περιοχή του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο. Από το 1550 ξεκινά μία ιστορία, που σύμφωνα με επίσημες αναφορές οι μοναχοί της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου καλλιεργούσαν τον μοναστηριακό αμπελώνα στο υπέροχο ανάγλυφο τοπίο της περιοχής με το ξεχωριστό terroir φτιάχνοντας το κρασί τους.

Σήμερα, η ιστορία συνεχίζεται με νέες σελίδες από το σύγχρονο πλέον Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, που αναβίωσαν με την αναμπέλωση του εγκαταλελειμμένου μοναστηριακού αμπελώνα το 1999, ο Γιάννης και ο Θεόδωρος Αναστασίου. Μέσα από ένα σπουδαίο όραμα και προσωπική δουλειά, αλλά και μία ομάδα αξιόλογων συνεργατών, καλλιεργητών, αμπελουργών και οινολόγων, προσφέρουν σήμερα μία εκλεκτή συλλογή ποιοτικών οίνων και το αφήγημα μιας ξεχωριστής ιστορίας.

Το άρθρο της εβδομάδας