Κάθε μήνα δοκιμάζουμε και ξεχωρίζουμε 6 ετικέτες που θα κάνουν την καλύτερη παρέα στα πιάτα της εποχής.
Δείτε τις επιλογές μας:


Κοντή Καρυδιά 2019

Οίνος Ερυθρός Ξηρός- Φλώρινα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Δημόπουλος
Η Κοντή Καρυδιά χρωστάει το όνοµά της στο οµώνυµο αµπελοτόπι του Κτήµατος ∆ηµόπουλου που βρίσκεται στο Ξινό Νερό της Φλώρινας. Το ξεχωριστό terroir της περιοχής και η µάλλον ασυνήθιστη ποικιλιακή σύνθεση (Ξινόµαυρο 50%, Cabernet Sauvignon 25% και Montepulciano 25%) δίνει ένα κρασί µε πορφυροκόκκινο χρώµα, νεανικό ακόµα και πλούσιο αρωµατικό µπουκέτο, σε τόνους µαρµελάδας βύσσινου, πασχαλιάς, φραµπουάζ, δαµάσκηνου, καφέ, µπαχαρικών και δρυός. Μεσαίου όγκου στο στόµα µε ελκυστική προσωπικότητα και άφθονο φρούτο που «ντύνει» τις αιχµηρές ακόµα τανίνες, ενώ η οξύτητα προσθέτει ζωντάνια και υπόσχεται µακροηµέρευση.
Τιμή: περίπου 16€ στο ράφι


Μαντίνεια ΠΟΠ 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός
Παραγωγός: Οινοποιία Μποσινάκη
Τα αδέλφια Μποσινάκη, που οµολογουµένως έφεραν έναν αέρα φρεσκάδας στην περιοχή της Μαντίνειας, προτείνουν µια ενδιαφέρουσα έκφραση του Μοσχοφίλερου, που στηρίζεται περισσότερο στην ένταση και στην πολυπλοκότητα της γεύσης και λιγότερο στην πληθωρικότητα των αρωµάτων. Το γκριζορόδινο, λαµπερό χρώµα και η καθαρή -αλλά καθόλου προκλητική- παρουσία στη µύτη, µε περάσµατα τριαντάφυλλου, λεµονιού, κίτρου, ανανά και βερβένας συνδυάζονται µε το ζωηρό φρούτο, την ωραία δοµή και την τονισµένη οξύτητα, η οποία αντιµετωπίζει µε άνεση τους 13,5 βαθµούς αλκοόλης, συνθέτοντας ένα αξιαγάπητο σύνολο, µε µακρύ, «τριανταφυλλένιο» τελείωµα.
Τιμή: περίπου 10,50€ στο ράφι


Τρυγίας 2021

Οίνος Λευκός Ξηρός – Ημαθία ΠΓΕ
Παραγωγός: Οικογένεια Φουντή
Αγαπάµε αυτή την -όχι συνηθισµένη- λευκή εκδοχή της ερυθρής ποικιλίας Ξινόµαυρο, από τους αµπελώνες της Νάουσας, την οποία υπογράφει η οικογένεια του Νίκου Φουντή, ενός από τους πιο αξιόπιστους παραγωγούς της περιοχής. Η ζύµωση και η ωρίµαση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια προίκισαν το κρασί µε χρυσόξανθο λαµπερό χρώµα και σύνθετο µπουκέτο στη µύτη, όπου αναδύονται αρώµατα λευκών λουλουδιών, πορτοκαλόφλουδας, µπανάνας και βοτάνων, σε φόντο βανίλιας, µελιού και καφέ, ενώ στο ισορροπηµένο στόµα διαθέτει όγκο και πλούτο, ζωηρή οξύτητα, καλό φρούτο και µακρύ, πικάντικο τελείωµα.
Τιμή: περίπου 10€ στο ράφι


Deux Collines 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – Αρκαδία ΠΓΕ
Παραγωγός: Τσέλεπος Οινοποιητική
Καινούρια εµφάνιση και ονοµασία -επί το γαλλικότερον- για το δηµοφιλές ∆ίλοφο του Κτήµατος Τσέλεπου, που έγινε Deux Collines, αλλά και προσθήκη του ντόπιου ερυθρού Κολλινιάτικου δίπλα στο κλασικό µπορντολέζικο δίδυµο των Cabernet Sauvignon και Merlot. ∆ιαφορετική και η οινοποιητική φιλοσοφία, που οδηγεί σε ένα κρασί ευκολότερα προσεγγίσιµο στη νεότητά του, µε βαθυκόκκινο χρώµα και αρκετές µοβ ανταύγειες, εκφραστικό µπουκέτο αρωµάτων µε περάσµατα βιολέτας, κασίς, κόκκινων φραγκοστάφυλων, φρυγανισµένου ψωµιού, βανίλιας και µπαχαρικών, µαλακό και πυκνό στο στόµα, µε αριστοκρατικές τανίνες, πλούσιο φρούτο, θέρµη και µακρύ τελείωµα.
Τιμή: περίπου 14€ στο ράφι


Vissa 2016
Οίνος Ερυθρός Ξηρός – Οπουντία Λοκρίδα
ΠΓΕ – Παραγωγός: Οικογένεια Καραδήμου
Στον Μεγαπλάτανο της Αταλάντης, στην οµηρική Βήσσα, τα αδέλφια Καραδήµου δηµιουργούν την πιο ενδιαφέρουσα ίσως ερυθρή εκδοχή του Ξινόµαυρου, εκτός των φυσικών ορίων της βορειοελλαδίτικης ποικιλίας. Με 18µηνη παλαίωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και µακρά παραµονή στη φιάλη, βαθύ ρουµπινί χρώµα, «σπασµένο» µε λίγες κεραµιδί ανταύγειες και µπουκέτο όπου ξεχωρίζουν αρώµατα µαρµελάδας φράουλας, κερασιού, ξερού δαµάσκηνου, ντοµάτας, βοτάνων, δρυός και µπαχαρικών. Στο στόµα φινετσάτο, µε αισθητές, αλλά ευγενικές τανίνες, τονισµένη οξύτητα, φρούτο και µακρά επίγευση.
Τιμή: περίπου 22€ στο House of Wine


Cinsaut 2022
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός – Κοζάνη ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Μπελίδη
Βόρεια της Κοζάνης, στο χωριό Μελίσσια, η οικογένεια Μπελίδη καλλιεργεί στα πάνω από 100 στρέµµατα του ιδιόκτητου αµπελώνα της ντόπιες και κοσµοπολίτικες ποικιλίες σταφυλιού. Ανάµεσά τους η ερυθρή Cinsaut µε ροζέ, σοµόν χρώµα και πολύ εκφραστική µύτη, σε τόνους µαρµελάδας φράουλας, κερασιού και πράσινου φραγκοστάφυλου. Στο στόµα, ήπιο και θερµό στην αρχή δείχνει το νεύρο και τη ζωντάνια του, µε µια διακριτική τανική ανάµνηση στο τελείωµα.
Τιμή: περίπου 10€ στο ράφι