Η δημοφιλής ποικιλία που εγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία 10 χρόνια και αγαπήθηκε όσο καμία άλλη, ιδιαίτερα από τον γυναικείο πληθυσμό, κάνει και επιτυχημένη διεθνή καριέρα. Εκτός του ότι παράγει αρωματικά κρασιά όμως, τι άλλο ξέρεις γι αυτήν;

krasi1

* Η Μαλαγουζιά ήταν μια σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία που έτεινε να εξαφανιστεί. Η αναβίωσή της οφείλεται στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που διέκρινε τη δυναμική της στα πρώτα βήματα της καριέρας του ως οινολόγος στο Porto Carras κάπου στο 1970.

* Πολύ αργότερα και μετά από πολλές προσπάθειες έφτασε να είναι η πιο hot ελληνική λευκή ποικιλία, μια και υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικές μονοποικιλιακές Μαλαγουζιές και πάνω από 100 που εμφιαλώνονται μαζί με άλλες ποικιλίες.

krasi

* Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου συναντάμε και τις πιο αρωματικές εκδοχές της.

* Τα χαρακτηριστικά αρώματα της Μαλαγουζιάς είναι το ροδάκινο, το βερίκοκο, τα λουλούδια και κυρίως τα λευκά όπως το γιασεμί, τα άνθη εσπεριδοειδών, διαφορά βότανα, η πράσινη πιπεριά και ο βασιλικός.

* Οι περισσότερες Μαλαγουζιές δεν περνάνε από βαρέλι, ενώ σε μερικές περνάει ένα μικρό ποσοστό τους, ώστε να μην καλύπτονται τα αρώματα της ποικιλίας από αυτά του βαρελιού.

krasi2

* Στον ουρανίσκο είναι συνήθως μετρίου σώματος, ισορροπημένη με αλκοόλη που κυμαίνεται μεταξύ του 12,5% και του 13,5%.

* Εξαιρετικά είναι επίσης και τα γλύκα κρασιά από Μαλαγουζιά που παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου.