Θες ν’ αγοράσεις ένα μπουκάλι κρασί για να το πιεις με την παρέα σου, αλλά μπερδεύεσαι μπροστά στην τόσο μεγάλη ποικιλία ετικετών, που θα συναντήσεις στο σούπερ μάρκετ ή στην κάβα της γειτονιάς σου.  Ακολούθησε τις συμβουλές μας, για να μην χαθείς.

Είναι αλήθεια ότι το να αγοράζεις κρασί από ένα κατάστημα λιανικής ή μια κάβα είναι εντελώς διαφορετικό από το να διαλέγεις από μια λίστα κρασιών σε ένα εστιατόριο. Είσαι όρθιος, δεν υπάρχει κάποιο κοκτέιλ για να σε χαλαρώσει, ούτε ψωμί για να τσιμπήσεις και το πιο σημαντικό δεν υπάρχει κοντά κάποιος σερβιτόρος ή σομελιέ για να σε κατευθύνει.
Μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, υπάρχουν όμως κάποια βήματα, που αν τα ακολουθήσεις, μπορείς να βρεις την άκρη του νήματος στο λαβύρινθο μιας μεγάλης προθήκης με κρασιά.

krasi olivemagazinegr11

Καταρχήν φρόντισε να οργανωθείς. Είναι εύκολο να ξεχάσεις αυτό για το οποίο πήγες όταν βρεθείς μέσα σε ένα κατάστημα, γι’ αυτό φτιάξε μια λίστα πριν ξεκινήσεις. Προσδιόρισε πόσες φιάλες χρειάζεσαι και τι περίπου αναζητάς. Αγόρασε στην αρχή αυτό που είναι περισσότερο απαραίτητο γιατί είναι εύκολο να χάσεις το στόχο σου. Η λίστα σου δεν χρειάζεται να είναι πολύ συγκεκριμένη. Εάν γνωρίζεις την ετικέτα, την ποικιλία και τον παραγωγό που θες, έχει καλώς, διαφορετικά σημείωσε απλώς «κόκκινο κρασί για κοκκινιστό» ή «κάτι καινούργιο κάτω από 10 ευρλώ». Εχοντας τη λίστα στο χέρι θα μπορείς εύκολα να ζητήσεις αυτό που θες αν κάποιος υπάλληλος του καταστήματος προσφερθεί να σε βοηθήσει.

Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν ολόκληρο «τοίχο» από άγνωστες ετικέτες κρασιού. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχετος, ούτε καν οι επαγγελματίες του κρασιού δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα πάντα. Με το που θα μπεις στο κατάστημα δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να διαπιστώσει πώς είναι οργανωμένη η τοποθέτηση των κρασιών στο ράφι. Κατά χώρα, ποικιλία, τιμή ή είδος.

Μπορείς να κρατήσεις κάποιες σημειώσεις καθώς θα περιηγείσαι. Είναι πολύ πιθανόν πως όταν είσαι απέναντι σε μια μεγάλη ποικιλία από ετικέτες κρασιών θα ξεχάσεις εύκολα -έως ότου ολοκληρώσεις τη βόλτα σου- τα μπουκάλια που έδειχναν υποσχόμενα στην πρώτη ματιά. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με μία μεγάλη λίστα κρασιών σε ένα εστιατόριο.

Προσδιόρισε τον προϋπολογισμό σου πριν ξεκινήσεις να ψωνίσεις. Το να ορίσεις ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων ανά φιάλη, που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις θα σε βοηθήσει να προσπεράσεις κρασιά που δεν είναι προσιτά στην τσέπη σου. Είναι πολύ χρήσιμο να καταλάβεις ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ξοδέψεις περισσότερα απ’ όσα αισθάνεσαι άνετος. Τα κρασιά που είναι αρκετά ψηλά στην κλίμακα τιμής προσφέρονται για κάποιο ειδικό δείπνο με φίλους που μπορούν να εκτιμήσουν την αξία τους. Αν πάλι χρειάζεσαι αρκετές φιάλες κρασί για ένα πάρτι προσπάθησε να ισορροπήσεις ανάμεσα στην τιμή και στην ποσότητα που χρειάζεσαι.

shutterstock_71718745

Ενημερώσου για τις ειδικές προσφορές και συστάσεις που μπορεί να υπάρχουν στο κατάστημα. Πολλές φορές βρίσκεις κρασιά προβεβλημένα σε ειδικά ράφια που μπορούν να αποτελούν πραγματικά ευκαιρία. Ενδέχεται να είναι κρασιά που συστήνονται γιατί το κατάστημα τα έχει πρόσφατα αγοράσει ή κρασιά που βρίσκονται σε έκπτωση για να κάνουν χώρο για νέα παραλαβή. Πάντως, κάθε προσφορά αξίζει να την εξετάσεις με προσοχή πριν την απορρίψεις ή την αποδεχθείς.

Αν υπάρχει βοήθεια από κάποιον υπάλληλο εκμεταλλεύσου την. Δεν αποτελεί κανόνα ότι όλα τα σημεία πώλησης κρασιού έχουν προσωπικό με εξειδικευμένη γνώση, αλλά αυτά που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες δείχνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τους πελάτες τους. Ψάξε για νεώτερους υπάλληλους αν αναζητάς ενθουσιασμό ή για μεγαλύτερης ηλικίας αν θέλεις βάθος γνώσης. Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε να είσαι σαφής για το τι ζητάς όσον αφορά την τιμή, το τι σου αρέσει και για ποια περίσταση προορίζεται το κρασί που θέλεις να αγοράσεις.

Αν δεν έχεις υποστήριξη εξέτασε προσεκτικά τις ετικέτες που μαρτυρούν ό,τι θέλεις να μάθεις για το κρασί. Ο παραγωγός και η περιοχή από την οποία προέρχεται το κρασί υπάρχει πάντα στην ετικέτα και οι περισσότερες αναφέρουν και την ποικιλία αμπέλου. Η περιοχή αποκαλύπτει το κλίμα το οποίο προσδιορίζει το είδος του κρασιού σε μεγάλο βαθμό. Συνήθως τα κρασιά από περιοχές με ψυχρό κλίμα είναι περισσότερο ελαφριά και έχουν μεγαλύτερη οξύτητα. Αντίθετα, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, δίνουν συνήθως κρασιά με πιο γεμάτο σώμα και ωριμότητα στη γεύση. Αναζήτησε επίσης τους αλκοολικούς βαθμούς που έχει ένα κρασί. Υψηλότερο αλκοόλ συνήθως συνεπάγεται πιο γεμάτο σώμα και πιο έντονες γεύσεις. Φρόντισε να διαβάσεις και την πίσω ετικέτα, η οποία συνήθως περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες, όπως περιγραφές για το είδος του κρασιού ή ακόμα και τα ταιριάσματα με το φαγητό. Στην ετικέτα μπορεί ακόμα να βρεις τη χρονιά παραγωγής του κρασιού και τον τύπο του, όπως λευκό, ροζέ ή ερυθρό, ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο, γλυκό ή αφρώδες. Ακόμη μπορείς να αναζητήσεις στην ετικέτα το όνομα του παραγωγού που γνωρίζεις και έχεις απολαύσει κρασιά του στο παρελθόν. Είναι ένας αρκετά ασφαλής τρόπος για να αγοράσεις ένα κρασί που αποδεδειγμένα σου ταιριάζει.

Το άρθρο της εβδομάδας