Τα τρία στοιχεία αυτού του πιάτου η «φυτικότητα» της πιπεριάς, τα αρώματα των μυριστικών και των μπαχαρικών, και βέβαια η γευστική υπόσταση του χοιρινού κιμά σχεδόν αβίαστα οδηγούν στην επιλογή ενός λευκού ξηρού κρασιού, με τονισμένη οξύτητα και σαφή φυτικά στοιχεία στη μύτη. Όμως, παρακάμπτοντας το προφανές, όπως και τον πειρασμό της παγωμένης μπίρας, πειραματιστήκαμε
με ένα σχετικά στιβαρό ροζέ και ένα ντελικάτο κόκκινο κρασί, αξιοποιώντας και στις δύο περιπτώσεις τη ζωντάνια που πρόσφερε η οξύτητά τους και τη διακριτικά φυτική πλευρά του χαρακτήρα τους. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε, για μία ακόμα φορά, την άποψη ότι στο ταίριασμα κρασιού και φαγητού δεν υπάρχουν στερεότυπα.

Αμέθυστος ροζέ 2021
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Δράμα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι ο Αμέθυστος ροζέ, από την πρώτη του κυκλοφορία, πίσω στο μακρινό 1992, δημιούργησε μια ιδιαίτερη κατηγορία που συνδύαζε τη φινέτσα και το λούστρο με τη δύναμη και τον πλούτο. Και τούτα τα χαρακτηριστικά τα διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα παρά τις όποιες μικρές επεμβάσεις έχει δεχτεί μέσα στα χρόνια. Με κορμό το κοσμοπολίτικο Cabernet Sauvignon -ο Κώστας Λαζαρίδης ήταν ο πρώτος που φύτεψε την ποικιλία στην περιοχή της Δράμας- που εμπλουτίζεται με περίπου 20% Merlot, παραμένει ένα από τα εμβληματικά ροζέ της αγοράς.

Ο τρύγος του 2021 έδωσε ένα κρασί με σκούρο τριανταφυλλί λαμπερό χρώμα και αρώματα που παραπέμπουν σε κόκκινα φρούτα, όπως το φραμπουάζ και η αγριοφράουλα, ενώ μόλις ακούγεται ένας ψίθυρος μπαχαρικών. Στο στόμα η δροσιστική οξύτητα συνδυάζεται με όγκο, ελαφρότατες τανίνες και φρούτο, σε ένα σύνολο με διάρκεια και πικάντικο τελείωμα. Η οξύτητα του κρασιού τονίζει τα αρώματα του πιάτου, ενώ αντιστέκεται αποτελεσματικά στην αίσθηση του τηγανητού, ξεπλένοντας ωραία το στόμα.

Ορειβάτης 2020
Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Παραγωγός: Βασιλική Ακριώτου
Η έμπειρη οινολόγος Βασιλική Ακριώτου, με θητεία κυρίως σε οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, υπογράφει μία από τις λίγες ετικέτες Pinot Noir που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τις ακόμα λιγότερες, έως ελαχιστότατες, όπου η δύσκολη αυτή ποικιλία της Βουργουνδίας δεν έρχεται σε επαφή με βαρέλι. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι τα σταφύλια προέρχονται από έναν συνεργαζόμενο αμπελώνα στην ορεινή Αιγιαλεία, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, τονίζει και αναδεικνύει τα πρωτογενή χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Σκούρο ρουμπινί στο χρώμα, με αρκετές ακόμα ιώδεις ανταύγειες, το κρασί προσφέρει μια ενδιαφέρουσα αρωματική παλέτα στη μύτη όπου πρωταγωνιστούν ώριμα φρούτα όπως το μαύρο κεράσι και οι βανίλιες, μαζί με νύξεις καραμέλας φράουλας, μέντας και πράσινου πιπεριού. Στο μεσαίου όγκου στόμα, η αισθητή, αλλά όχι ενοχλητική, οξύτητα παντρεύεται με φρούτο, λεπτές τανίνες και γλυκάαρώματα κερασιού σε σοκολάτα, σε ένα σύνολο με επίγευση διαρκείας. Πολύ καλό ταίριασμα με το πιάτο, καθώς το κρέααπορροφά τις τανίνες, τα πιπεράτα αρώματα δένουν με τα μπαχαρικά και η οξύτητα ισορροπεί την τεμπούρα.