Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας ξεναγήσει στον διεθνή αμπελώνα ξεκινώντας από την γαλλική πόλη που παράγει 600 εκατομμύρια φιάλες ετησίως!

Τι είναι το Bordeaux;
Το Bordeaux είναι γαλλική πόλη στις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού και κέντρο γύρω από το οποίο έχει αναπτυχτεί ο μεγαλύτερος οινικός αμπελώνας της Ευρώπης. Στο Bordeaux κάθε χρόνο παράγονται περίπου 600 εκατομμύρια φιάλες από 8.800 οινοποιεία (Châteaux), όταν ολόκληρη η Ελλάδα παράγει τη μισή ποσότητα και έχει 1.300 οινοποιεία. Το 90% των κρασιών είναι κόκκινα και μόλις το 10% λευκά. Η πλειοψηφία των κρασιών του Bordeaux είναι μαζικής παραγωγής για καθημερινή χρήση. Όμως εκεί υπάρχουν συγκεντρωμένα τα πιο γνωστά και πολύτιμα Châteaux του κόσμου. Ειδικά τα πρώτα κρασιά τους πωλούνται σε τιμές εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ, έχουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και συλλεκτική αξία.

Ποιες είναι οι κύριες οινικές περιοχές στο Bordeaux;
Η περιοχή διασχίζεται από δύο ποτάμια, τα οποία ενώνονται σχηματίζοντας τον ποταμό Gironde που εκβάλλει στον Ατλαντικό. Στην αριστερή όχθη βρίσκεται η πόλη του Bordeaux. Βόρεια της πόλης βρίσκεται η περιοχή Medoc και νότια η περιοχή Graves. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται τα διάσημα Chateaux που συμμετείχαν στην περίφημη κατάταξη του 1855. Δεξιά των ποταμών βρίσκεται η περιοχή Libournais, εκεί βρίσκονται οι διάσημες οινικές κοινότητες Pomerol και Saint Emilion. Η περιοχή ανάμεσα στα δύο ποτάμια ονομάζεται Entre Deux Mers και βρίσκεται στη σκιά των προηγούμενων δύο.

Ποια τα κόκκινα κρασιά της αριστερής όχθης του Bordeaux;
Σ την αριστερή όχθη του Bordeaux βρίσκεται το Medoc και το Graves. Στο Medoc φιλοξενούνται όλα σχεδόν τα Grands Crus Classés Châteaux, πλην ενός που βρίσκεται στην περιοχή Pessac στο Graves. Η λέξη Château σημαίνει παλάτι και αντικατοπτρίζει πραγματικά την αρχιτεκτονική εικόνα των οινοποιείων της περιοχής. Τα πρώτα κρασιά τους είναι δυσεύρετα και πωλούνται σε πραγματικά υψηλές τιμές. Το Cabernet Sauvignon είναι η κύρια ποικιλία. Τα κρασιά συνήθως είναι χαρμάνια με μικρότερα ποσοστά από Merlot και ακόμη λιγότερα από Petit Verdot ή/και Cabernet Franc. Χαρακτηρίζονται από υψηλές τανίνες και οξύτητες, με αρώματα κόκκινων φρούτων, βατόμουρα, cream de cassis, φυτικές νότες πράσινης πιπεριάς, espresso, καπνό, κέδρο, αποξηραμένα γαρίφαλα, κανέλα και γλυκόριζα. Ταιριάζουν άψογα με παϊδάκια από αρνί, ψητή χήνα και παλαιωμένα τυριά Gouda ή Minolette.

Τι είναι τα Grands Crus Classés Châteaux του Bordeaux;
Τ ο 1855, στο πλαίσιο της έκθεσης Universelle de Paris 1855, ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο 3ος ζήτησε να ταξινομηθούν τα καλύτερα κρασιά του Bordeaux που θα προβάλλονταν στους επισκέπτες. Η αξιολόγηση αυτή συμπεριλάμβανε τα οινοποιεία της αριστερής όχθης και μέχρι και σήμερα παραμένει σε ισχύ. Τα Châteaux που βραβεύτηκαν χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες και ονομάζονται Grands Crus Classés. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα Château Lafite Rothschild (Pauillac), Château Mouton Rothschild (Pauillac), Château Latour (Pauillac), Château Margaux (Margaux) και το Château Haut-Brion (Pessac-Leognan). Για τα γλυκά λευκά της περιοχής Sauternes et Barsac το Château d’Yquem (Sauternes) ήταν το μοναδικό που κέρδισε την ανώτατη θέση, Premieur Grand Cru Superieur.

Ποια τα κόκκινα κρασιά της δεξιάς όχθης του Bordeaux;
Στη δεξιά όχθη του Bordeaux οι κυρίαρχες ποικιλίες είναι το Merlot και το Cabernet Franc. Το Pomerol και το Saint Emilion είναι τα διάσημα οινικά κέντρα της περιοχής. To Saint Emilion, σε αντίθεση με το Pomerol, εφαρμόζει ένα σύστημα αξιολόγησης των οινοποιών, το οποίο ανανεώνεται κάθε δέκα έτη. Σπουδαία οινοποιεία είναι το Petrus και το Le Ρin στο Pomerol και τα Château Angelus, Château Ausone, Château Cheval Blanc και Château Pavie στο Saint Emilion. Τα κρασιά της δεξιάς όχθης έχουν χαμηλότερα επίπεδα ταννίνης και ηπιότερες οξύτητες με πλουσιότερο σώμα και αλκοόλ. Αρώματα από κόκκινα δαμάσκηνα, κεράσια, βύσσινα, βιολέτες, βρεγμένα φύλλα τσαγιού, βανίλια και γλυκά μπαχάρια συνθέτουν την αρωματική τους παλέτα. Ψητό στήθος πάπιας, αρνί με δενδρολίβανο και θυμάρι και τυρί Comté θα κάνουν ιδανικούς συνδυασμούς.

Ποια τα ξηρά λευκά κρασιά στο Bordeaux;
Νότια της πόλης του Bordeaux στο Graves βρίσκεται το Pessac-Léognan που φημίζεται για τα ξηρά λευκά κρασιά. Τα κρασιά αυτά είναι χαρμάνια κυρίως του Sauvignon Blanc και του Semillon. Είναι αρωματικά κρασιά με φρέσκιες οξύτητες, πολύπλοκα αρώματα λευκών λουλουδιών, πράσινων φρούτων, με φυτικές και βοτανικές νότες που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια κερδίζοντας αρώματα δρυός και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Είναι κρασιά που συνδυάζονται άψογα με λεμονάτο κοτόπουλο,  ριζότο με σπαράγγια και αβοκάντο με σολομό.

Ποια τα γλυκά λευκά κρασιά στο Bordeaux;
Σ την περιοχή του Graves, νοτιότερα του Pessac-Léognan, βρίσκεται η περιοχή του Sauternes-Barsac που φημίζεται για τα γλυκά κρασιά ευγενούς σήψης. Οι κύριες ποικιλίες είναι το Semillon, το Sauvignon Blanc και το Muscadelle. Τα κρασιά αυτά βρίσκουν την κορύφωσή τους στο Chateau d’ Yquem. Τα πλούσια σάκχαρα ισορροπούν όμορφα με τις φρέσκιες οξύτητες, ενώ αρώματα από λευκά άνθη, βερίκοκα, ροδάκινα, ξηρούς καρπούς, μπαχάρια, βανίλια και μέλι συνθέτουν ένα πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο. Ο συνδυασμός τους με μπλε τυριά και foie gras με λευκή σοκολάτα είναι από τους πιο πετυχημένους.

Διαβάστε ακόμη

Πόσα γνωρίζετε για τον ελληνικό αμπελώνα;

Γιατί να επιλέξω ένα επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί και όχι ένα χύμα;

Οι πιο δημοφιλείς -ελληνικές και ξένες- ποικιλίες κρασιού