Για την εξέλιξη του Σαββατιανού, την πορεία του στις αγορές τους εξωτερικού αλλά και τη θέση του στο ελληνικό τραπέζι ανέλαβε να μας εξηγήσει ο οινολόγος και οινοποιός τρίτης γενιάς στον αμπελώνα στα Μεσόγεια, Βασίλης Παπαγιαννάκος.

Η ποικιλία Σαββατιανό έχει χαθεί από το πρώτο επίπεδο ενδιαφέροντος του Έλληνα καταναλωτή;
Πιστεύω ότι δεν έχει χαθεί αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει δυναμικό come back, δείχνοντας πόσο είναι πολυδύναμη και πολύπλευρη. Η αμπελουργία στα Μεσόγεια έχει παράδοση αιώνων και ο Αττικός αμπελώνας ήταν πάντοτε «ο κήπος της Αθήνας». Το μοναδικό terroir του ξερικού αμπελώνα αλλά και οι προσπάθειες των μικρών παραγωγών της Αττικής, που εφάρμοσαν σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη γνώση στην αμπελουργία συνέβαλαν στην ανάδειξη της ποικιλίας. Το Σαββατιανό υπάρχει για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως γηγενής ποικιλία και είναι ταυτισμένο με την παραγωγή ρετσίνας από την αρχαία εποχή. Ως λευκό ξηρό κρασί έχει αποτυπωθεί στην παλέτα του καταναλωτή πέρα από τη συμμετοχή του στη ρετσίνα.

AMPELI

Ποια θεωρείς ότι θα είναι η εξέλιξη του Σαββατιανού;
Είμαι αισιόδοξος. Έχει πολύ καλή εξέλιξη στο χρόνο, τα δευτερογενή και τριτογενή αρώματα που προκύπτουν μετά από 2-3 χρόνια το κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες. Το Σαββατιανό έχει καταπληκτική εξέλιξη στο βαρέλι. Φρέσκο το κρασί είναι εντυπωσιακό, έχει ισορροπημένη οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών, πλούσιο σώμα και μεγάλη επίγευση. Είναι ευκολόπιοτο. Η παλαίωση στο χρόνο δίνει γήινα αρώματα και ορυκτότητα, που προέρχεται από τα ασβεστολιθικά εδάφη.

Έχει θέση αυτό το κρασί στο καθημερινό τραπέζι;
Είναι φιλικό με το φαγητό. Το Σαββατιανό, με την ισορροπημένη οξύτητα, είναι το κρασί που μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη ποικιλία φαγητών και ειδικά με την καθημερινή ελληνική κουζίνα. Συνοδεύει σαλάτες, λαδερά, ζυμαρικά, κρέας, αλλά πίνεται ευχάριστα και με μπακαλιάρο σκορδαλιά, ακόμη και με το κλασικό σουβλάκι. Το αντιμετωπίζουμε σαν καθημερινό κρασί επειδή είχε συμμετάσχει στη ρετσίνα. Πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι μιλάμε για ένα μεγάλο κρασί.

Μπορεί το Σαββατιανό να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα;
Η ποικιλία είναι σε άνοδο, πράγμα που έχει αποδειχθεί και με την πορεία του στο εξωτερικό. Στον Καναδά, για παράδειγμα, αγοράζουν το Σαββατιανό για να το παλαιώσουν, και κατατάσσεται στα κρασιά επένδυσης. Η τιμή του στην αγορά το καθιστά κρασί value for money. Στη χώρα μας, στα χρόνια της κρίσης, έχει αντέξει και έχει πάρει μερίδιο από άλλα κρασιά λόγω πολύ καλής σχέσης ποιότητας και τιμής. Η πιστότητα στο χρόνο έχει δημιουργήσει και fun club, αρκεί να το δοκιμάσει κάποιος. Είναι αυθεντικό ελληνικό κρασί, δεν υποκρίνεται.

Δείτε επίσης
Ο νέος MW Γιάννης Καρακάσης εξηγεί τις τάσεις στο κρασί

3 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για το κρασί

5 πράγματα που αξίζει να ξέρετε για το Σαββατιανό