Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Mega Spileo Cuvée ΙΙΙ 2018, Cavino Α.Ε.
Οίνος Λευκός Ξηρός, Αχαΐα ΠΓΕ
Ο ευτυχής συνδυασμός διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιού και οινοποιητικών τεχνικών χαρίζουν σε αυτό το κρασί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Η Μαλαγουζιά εισφέρει την αρωματική εξωστρέφεια, το Ασύρτικο τη μεταλλική αυστηρότητα, ενώ το Chardonnay, που ζυμώθηκε και ωρίμασε για 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια, την ευπρόσδεκτη λιπαρότητα. Το σύνολο χαρακτηρίζεται από το λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα του, την εκφραστική μύτη, που θυμίζει κυρίως γιασεμί, ροδάκινο και βανίλια σε λεμονάτο φόντο, και το ισορροπημένο στόμα, όπου η δύναμη και ο πλούτος συναντούν το νεύρο και το φρούτο. Μεγάλη διάρκεια.
Τιμή: περίπου 9,50€ στο ράφι.

Gewurztraminer 2019, Οινοποιείο Diofili
Οίνος Λευκός Ξηρός, Σιάτιστα ΠΓΕ
Το Gewurztraminer, η ροδόχρωμη ποικιλία σταφυλιού με τη διαφιλονικούμενη καταγωγή και το δυσκολοπρόφερτο όνομα, αγαπά τα δροσερότερα κλίματα και τα στραγγερά εδάφη σε πλαγιές. Στοιχεία που βρίσκει στον ιδιόκτητο αμπελώνα των «Δύο Φίλων» στη Σιάτιστα της Κοζάνης, και σε ανταπόδοση προσφέρει ένα κρασί με λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα και λίγες πρασινωπές ανταύγειες, πληθωρική παρουσία στη μύτη, που παραπέμπει σε τριαντάφυλλα, νυχτολούλουδο, αγιόκλημα και πεπόνι, σε ελαφρά πικάντικο υπόβαθρο, γεύση γεμάτη, πλούσια, λιπαρή, που χάρη στην τονισμένη οξύτητα διατηρεί τη ζωντάνια της, και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου 10€ στο ράφι.

Επιλογές Ντεμπίνα 2019, Οινοποιείο Ζοίνος
Οίνος Λευκός Ξηρός, Ζίτσα ΠΟΠ
Διαλεγμένα σταφύλια, από αμπελώνες που καλλιεργούνται βιολογικά στη ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας, σε υψόμετρο 700 μέτρων και με πολύ φροντισμένη, σύγχρονη οινοποίηση, αναδεικνύουν τα χαρίσματα της Ντεμπίνας, της κατεξοχήν ηπειρώτικης ποικιλίας, που κάποτε γοήτευσε ακόμα και τον λόρδο Βύρωνα. Λαμπερό, ωχρόξανθο χρώμα, με διακριτικές πράσινες ανταύγειες, ευχάριστη και δροσερή παρουσία στη μύτη, με περάσματα λευκόσαρκων φρούτων, όπως το αχλάδι και το μήλο, σε υπόβαθρο μοσχολέμονου, και γεύση ανάλαφρη και χαριτωμένη, που δεν της λείπει όμως η δομή και η ισορροπία. Ωραίο τελείωμα με φρουτώδεις νύξεις.
Τιμή: περίπου 8,50€ στο ράφι.

Αγιορείτικο Αβατον 2019, Ε. Τσάνταλης Α.Ε.
Οίνος Λευκός Ξηρός, Αγιο Ορος ΠΓΕ
Τούτο το κρασί παντρεύει -σε περίπου ίσες αναλογίες- το Ασύρτικο με το Αθήρι, από το Μετόχι Χρωμίτσας, της εταιρείας Τσάνταλη. Οι δύο αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες «μετανάστευσαν» στο μοναδικά προστατευμένο οικοσύστημα του Αθω πριν από 40 ή περισσότερα χρόνια χάρη στον Ευάγγελο Τσάνταλη. Μας άρεσε το αχνοκίτρινο χρώμα του κρασιού με τις πρασινωπές πινελιές και τα ευχάριστα αρώματά του, που θυμίζουν λευκά λουλούδια, αλλά και χαμομήλι και εσπεριδοειδή, σε λεπτό φόντο ορυκτών. Στο μεσαίου όγκου στόμα, η ευδιάκριτη οξύτητα υποστηρίζεται ικανοποιητικά από φρούτο και δομή.
Τιμή: περίπου 15€ στο ράφι.

Peplo 2019, Οινοποιείο Σκούρας
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Τρεις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού -Αγιωργίτικο, Syrah και Μαυροφίλερο-, τρεις διαφορετικές οινοποιητικές τεχνικές και η αναμφισβήτητη δεινότητα του Γιώργου Σκούρα οδηγούν σε ένα από τα κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, ροζέ της ελληνικής αγοράς. Ανοιχτόχρωμο, σε λαμπερούς τόνους του σομόν, με πυκνή αρωματική παρουσία όπου ξεχωρίζουν λουλούδια όπως η πασχαλιά και η βιολέτα, φρούτα όπως οι φράουλες και τα κόκκινα φραγκοστάφυλα, μαζί με αχνά περάσματα ξύλου και μοσχολέμονου, ενώ στο στόμα διαθέτει ισορροπία, πάχος, πολυπλοκότητα, βάθος και διάρκεια που δεν συναντάμε συχνά σε ροζέ κρασιά.
Τιμή: περίπου 16€ στο ράφι.

Κτήμα Θεόπετρα Ξινόμαυρο Ροζέ 2019, Τσιλιλής Κ. Α.Ε.
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Μετέωρα ΠΓΕ
Το Κτήμα Θεόπετρα, δημιούργημα της οικογένειας Τσιλιλή, καταλαμβάνει περίπου 150 στρέμματα, φυτεμένα με ελληνικές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες που καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας στη σκιά των βράχων των Μετεώρων. Το Ξινόμαυρο από αυτό τον αμπελώνα μετατρέπεται σε ένα ευχάριστο κρασί, λαμπερό, ρόδινο στο χρώμα με πορτοκαλί ιριδισμούς και γλυκά, σχεδόν μαρμελαδένια, αρώματα, που θυμίζουν φράουλα, κεράσι, αλλά και λευκόσαρκα ροδάκινα, σε ελαφρά φυτικό φόντο. Στο στόμα, μαλακό και ισορροπημένο, χωρίς αιχμές, με φρούτο, διακριτική οξύτητα και μια ανεπαίσθητη γλύκα στο τελείωμα.
Τιμή: περίπου 10,50€ στο ράφι.

Δείτε επίσης:
6 κρασιά που δοκιμάσαμε τον Ιούλιο

Τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου (μεταξύ κρασιών και τυριών)

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τον ξερό ανθότυρο;

Το άρθρο της εβδομάδας