Ο τρύγος του 2022 φαίνεται πως επεφύλασσε αρκετές προκλήσεις για τους υπευθύνους του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Οι μη συνηθισμένες κλιματολογικές συνθήκες, με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές ανθρώπων και φυτών.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιόκτητο αμπελώνα 2.800 στρεμμάτων του νομού Δράμας οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν ομαλές και χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, ότι πρέπει για να έχουν οι αμπελώνες αρκετά υδατικά εφόδια. Από την άλλη, η συχνές βροχοπτώσεις του καλοκαιρινούς μήνες έκαναν απαραίτητη την προσοχή στη φυτοπροστασία των αμπελώνων. Σε γενικές γραμμές η χρονιά έκλεισε με αίθρια καιρικά φαινόμενα, τα οποία ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου ως συνήθως με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στα αμπελοτόπια της Αδριανής και της Καλής Βρύσης. Στην περιοχή της Πλατανιάς άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου ξεκίνησε στα μέσα του ίδιου μήνα με Chardonnay και συνεχίστηκε με το Sauvignon Blanc, την Μαλαγουζιά και το Merlot μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης στις 13 Οκτωβρίου.
Οι λευκοί και ροζέ οίνοι του 2022 έχουν καλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των βροχοπτώσεων πριν τον τρυγητό.
Οι ερυθροί οίνοι έχουν επίσης πολύ καλό αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, ζωηρό χρώμα, νεύρο και ένταση στο φινάλε. Είναι μια χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την συμπύκνωση, όσο από τις μαλακές τανίνες και την καλή ισορροπία.

Από την άλλη μεριά, στον νομό Αττικής και ειδικότερα στον ιδιόκτητο αμπελώνα 200 στρεμμάτων στην κοινότητα Καπανδριτίου, με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας η χρονιά του 2022 ξεκίνησε με ευεργετικές για τον υδροφόρο ορίζοντα χιονοπτώσεις και συνεχίστηκε με φυσιολογικά για την περιοχή φαινόμενα έως και την άνοιξη. Οι βροχές μέσα στο καλοκαίρι βοήθησαν στην ομαλή ανάπτυξη των κλημάτων και στην άριστη πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών. Αυτό, σε συνδυασμό τη χαμηλή στρεμματική απόδοση και το ξεχωριστό terroir της λίμνης του Μαραθώνα διαμόρφωσαν κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και έντονη συμπύκνωση. Οι βροχοπτώσεις και οι πιο δροσερές από τα συνηθισμένα θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη να χαρακτηρίζεται από ποιοτικές τανίνες, αλλά και ωραία οξύτητα.

Το Syrah κόπηκε πρώτο στις 5 Σεπτεμβρίου έχοντας εξαιρετική φαινολική ωριμότητα. Τα πρώτα στοιχεία από το κρασί είναι φρουτώδη και εξωστρεφή, με βελούδινες τανίνες και ισορροπημένη φρεσκάδα. Το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon ακολούθησαν με διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με διαδοχικούς τρύγους στις 19 και 28 Σεπτεμβρίου πάντοτε με γνώμονα την βέλτιστη φαινολική και τεχνολογική ωριμότητα. Το Αγιωργίτικο ξεφεύγει από τον τυπικό του χαρακτήρα έχοντας πιο πλούσιες τανίνες, έντονη συμπύκνωση, διατηρώντας όμως το φρουτώδη χαρακτήρα του. Το Cabernet Sauvignon και αυτό με την σειρά του είναι γεμάτο με ρωμαλέες τανίνες, οι οποίες μετά την παλαίωση θα αναδείξουν το δυναμικό της ποικιλίας σε ένα αρκετά απαιτητικό terroir.

Ήδη τα επόμενα στάδια της οινοποίησης ολοκληρώνονται στους χώρους του οινοποιείου για να φτάσουμε σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα στο ποτήρι μας.