Η Καβάλα έχει παράδοση στους κουραμπιέδες και έτσι, μάλλον δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει που καινοτομεί πάνω στο παραδοσιακό γλύκισμα. Βέβαια, όταν η ιδιαίτερη συνταγή προέρχεται από μαθητές, αποκτάει αμέσως μεγαλύτερη αξία.

Μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, παρασκεύασαν μια παραλλαγή του παραδοσιακού κουραμπιέ, αντικαθιστώντας πολλά από τα γνωστά συστατικά του. Το αποτέλεσμα είναι ένας εναλλακτικός κουραμπιές με ιδιαίτερη υφή αλλά εξίσου γευστικός και φυσικά, περισσότερο υγιεινός.

Οι μαθήτριες, ασχολήθηκαν με την παραλλαγή της κλασικής συνταγής στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece), στο οποίο συμμετέχει το 6ο Λύκειο Καβάλας. Στόχος τους, ήταν η ενός υγιεινού σνακ και συγκεκριμένα ενός κουραμπιέ, χωρίς όμως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και γλουτένη, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί και από όσους μετρούν θερμίδες και από όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Την ίδια στιγμή βέβαια, έπρεπε να διατηρήσουν τη γεύση του παραδοσιακού γλυκού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Αναστασία Τσακμάκη, καθηγήτρια οικονομικών στο σχολείο, μέσα από αυτό το πρόγραμμα εκτός όλων των άλλων τα παιδιά στοχεύουν στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα μπορούσε να παραχθεί από μια μικρή επιχείρηση, έχοντας ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε όλα τα στάδια παράγωγης του. Σε αυτόν τον εναλλακτικό κουραμπιέ λοιπόν, το λευκό αλεύρι έχει αντικατασταθεί από αλεύρι χαρουπιού, η κρυσταλλική ζάχαρη από ζάχαρη καρύδας, το φρέσκο βούτυρο από ελαιόλαδο και μόνο τα καβουρντισμένα αμύγδαλα έμειναν ανεπηρέαστα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός σνακ με ιδιαίτερη υφή, που του δίνει το αλεύρι χαρουπιού και το σκουρόχρωμα χρώμα που θυμίζει σοκολάτα. Η ίδια ανέφερε ότι οι πρώτες δοκιμές του προϊόντος από τα παιδιά του σχολείου δείχνουν ότι η υγιεινή αυτή παραλλαγή, θα μπορούσε να κερδίσει τις προτιμήσεις όσων αγαπούν τα γλυκά αλλά θέλουν να τρέφονται υγιεινά.

Οι παρασκευές των κουραμπιέδων έγιναν σε οικιακές κουζίνες, υπό την εποπτεία τόσο της κ. Τσακμάκη όσο και των άλλων δυο υπεύθυνων καθηγητριών του προγράμματος, της κ. Ανδρονίκης Μόσχου, που διδάσκει οικονομικά και της κ. Βασιλικής Παπαγιάννη, που διδάσκει μαθηματικά.

Σημειώνεται ότι το νέο προϊόν διαθέτει όσα κι ένα εμπορικό προϊόν που πωλείται στην αγορά και χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης. Έτσι, το έχουν τυποποιήσει σε συσκευασία με όλα τα στοιχεία των συστατικών του, η εταιρεία που το παράγει διαθέτει λογότυπο και βέβαια διαφήμιση για την προώθηση ενός νέου και καινοτόμου προϊόντος·και όλα αυτά, έχουν υλοποιηθεί από τα παιδιά.

Η ομάδα μαθητριών του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας θα παρουσιάσει το προϊόν της στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece).

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr