Στις 21 Μαρτίου κρεοπώλες από κάθε γωνιά της υφηλίου ακονίζουν μαχαίρια και μπαλτάδες συμμετέχοντας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών (World Butchers’ Challenge – WBC) που πραγματοποιείται στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας στον οποίο για πρώτη χρονιά έχουμε ελληνική συμμετοχή.

Στο διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή και διαγωνίζονται δώδεκα (12) ομάδες από δώδεκα χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Βραζιλία. Η Ελλάδα συμμετέχει μία ομάδα που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της επιχείρησης «Meating ΑΒΕΕ», που διατηρεί επιχείρηση κρεοπωλείου, στον Πλατανιά Χανίων. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο κ. Λεωνίδας Μαθιουλάκης, κρεοπώλης τρίτης γενιάς και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ, που λειτουργεί από το 1949.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών «IFEX, 20-21-22 Μαρτίου», στο Μπέλφαστ, που είναι μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση, που ειδικεύεται και στον τομέα κρέατος.

elliniki omada-mikri
Η Ελληνική ομάδα

Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα. Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα καταφέρει να διαχειριστεί με τον πιο ευφάνταστο, καινοτόμο και ταυτόχρονα ορθολογικό τρόπο τα παραπάνω τέσσερα είδη κρέατος, προσδίδοντάς τους υπεραξία. Θα πρέπει, όχι μόνο να διαχωρίσουν την πρώτη ύλη στις ιδανικές κοπές, αλλά, μέσα στον διαθέσιμο χρόνο των τριών ωρών και ενός τετάρτου, να αναδείξουν τα επιμέρους κομμάτια με πρωτότυπο και καλλιτεχνικό τρόπο. Βαθμολογούνται επίσης στη συνεργασία και στην ομαδικότητα, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας και τελικά, όπως είπαμε, στην άψογη παρουσίαση του κρέατος, των προϊόντων και των παρασκευασμάτων του.

Η Ελληνική ομάδα
Η Ελληνική ομάδα που οργάνωσε ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης αποτελείται από 6 άτομα. Τον Γιάννη Καζά, ιδιοκτήτη επιχείρησης εξοπλισμού κρεοπωλείων και foodstylist της MeatingGreece, τον μάγειρα με ειδίκευση στις κοπές του κρέατος Νίκο Βρεττό, τον Ευθύμη Σκαράκη, εργαζόμενο στη Meating ΑΒΕΕ, τον Burrjia Sidrit (ή Σήφη), επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση και τον Παναγιώτη Μαριόλη, που εργάζεται στον τομέα του κρέατος από το ’91 και έχει ενταχθεί πρόσφατα στο δυναμικό του κρεοπωλείου. Η ομάδα προπονήθηκε κατ΄ εξακολούθηση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του διαγωνισμού και με τη βοήθεια δύο καταξιωμένων Ελλήνων σεφ, του Ιωσήφ Πετρώφ και του Ιωσήφ Αποστολάκη.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr