O Μαρκ Βεϊρά, που πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της δικαστικής του διαμάχης με τον διεθνή γαστρονομικό Οδηγό Michelin, άνοιξε νέο εστιατόριο στο Παρίσι στο οποίο ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές του Michelin δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Ο Βεϊρά, ένας από τους κορυφαίους σεφ της Γαλλίας, άνοιξε το La Fontaine Gaillon, που στεγάζεται σε αρχοντικό του 17ου αιώνα, χώρος του οποίου μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτης ήταν ο γνωστός ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ. Μετά την υπόθεση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας γαστρονομικής κοινότητας, από την οποία το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του διεθνούς γαστρονομικού οδηγού Michelin, ο Βεϊρά συνεχίζει επιδεικτικά μια «μάχη» κατά των κριτικών εστιατορίων. Σε πρόσφατη λοιπόν προκλητική του δήλωση αναφέρει ότι δεν θέλει ποτέ τον Michelin (τους επιθεωρητές) στο νέο εστιατόριό του. Αντ’ αυτού, επιθυμεί, όπως λέει, να θαμπώσει τους επισκέπτες του όχι με το «φως» των αστεριών του Michelin αλλά με τη φημισμένη «Βοτανική Γαστρονομία» του για την οποία απέσπασε από τον διεθνή οδηγό τρία αστέρια του στο εμβληματικό πλέον εστιατόριο La Maison des Bois στις γαλλικές Άλπεις.

Η συμπεριφορά του σεφ, που φαίνεται να είναι εξοργισμένος με τους επιθεωρητές του Οδηγού, πυροδοτήθηκε από την αφαίρεση ενός από τα τρία αστέρια του, γεγονός που τον οδήγησε σε βαθιά κατάθλιψη. Μάλιστα, υπήρξε και συνέχεια, αφού ο Βεϊρά υπέβαλε μήνυση σε βάρος του Michelin ζητώντας να μάθει το λόγο που του αφαιρέθηκε ένα αστέρι. Η υπόθεση έγινε γνωστή ως «Πύλη του Τσένταρ» επειδή ο σεφ υποστήριξε ότι το εστιατόριο επισκέφθηκε επιθεωρητής που θεώρησε ότι σε σουφλέ είχε προστεθεί τυρί τσένταρ αντί για σαφράν, που του έδινε το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι όλο το γεγονός της απώλειας του αστεριού είχε επιπτώσεις στο εστιατόριο δεδομένου ότι είναι επικερδής επιχείρηση και αυτό δεν άλλαξε, -το αντίθετο μάλιστα- οπότε ο εκκεντρικός σεφ έχασε τη δίκη.

«Ποιοι νομίζουν ότι είναι; Έχω εκπαιδεύσει 7 τριάστερους σεφ και 21 διάστερους και δεν μπορώ καν να καταμετρήσω πόσους με 1 αστέρι. Συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να μάς πάνε πίσω στη βασική εκπαίδευση ακυρώνοντας τα 50 χρόνια εμπειρίας που κουβαλάμε στην πλάτη μας», αναφέρει ο Βεϊρά σε σχετική ανακοίνωση.

Το μενού στο La Fontaine Gaillon περιλαμβάνει πιάτα όπως χτένια με έναν πουρέ με γαλάκτωμα από λέμονγκρας, αλλά και ψάρια του γλυκού νερού με 60 διαφορετικά βότανα του βουνού. Θα σερβίρει επίσης φρέσκα τυριά Σαβοϊας, ποικιλία αλλαντικών και βούτυρα που παραδίδουν απ’ ευθείας οι παραγωγοί. Δεν υπάρχει τσένταρ στο μενού…

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr