Το εστιατόριο Vezené ενώνει τις δυνάμεις με την ομάδα του The Clumsies, στο πλαίσιο του «Embrace», μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση του δεσμού της γαστρονομίας με το ανερχόμενο σκηνικό του mixology. Στις 30 Μαΐου, λοιπόν, υποδέχονται τον Αμερικανό Sandor Ellix Katz που αναλαμβάνει να μάς μυήσει στην αρχαία τεχνική της ζύμωσης, που εφαρμόζεται όχι μόνο στη καθημερινή ζωή, αλλά ακόμα πιο έντονα στην εστίαση.

Sandor-2011-Head-Shot

Η πρωτοβουλία και ο προσκεκλημένος
Το «Embrace» είναι μία σειρά από εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να συστήσουν στο ελληνικό κοινό ξεχωριστές προσωπικότητες από τη διεθνή κοινότητα με κύρος και επιρροή.

Ο Αμερικανός Sandor Ellix Katz έχει ως αποστολή να διαδώσει την τέχνη της ζύμωσης. Τα βιβλία του «Wild Fermentation» (2003, 2016) και «Art of Fermentation» (2012), μαζί με τα εκατοντάδες εργαστήρια ζύμωσης που έχει διδάξει ανά τον κόσμο, λειτούργησαν καταλυτικά για να αναγεννηθούν οι τεχνικές της ζύμωσης σε ευρεία κλίμακα. Είναι ένας αυτοδίδακτος πειραματιστής με έδρα το Tennessee, τον οποίο οι New York Times αποκαλούν ως «έναν από τους άτυχους rock star της αμερικάνικης μαγειρικής σκηνής». Ο Sandor έχει διακριθεί, ανάμεσα στα άλλα, με το βραβείο James Beard. Αναδεικνύοντας τη σημασία της ζύμωσης στη βιολογική και πολιτική εξέλιξη, την υγεία, τη διατροφή, ακόμα και την οικονομία μέσα από συνοπτικές και χρήσιμες πληροφορίες, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πώς λειτουργούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες, ποιες είναι οι παράμετροι ασφαλείας, ποιες οι τεχνικές για μία αποτελεσματική διατήρηση των τροφών, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κ.ά.

Οι συμμετέχοντες του workshop στο οποίο εισηγητής είναι ο Αμερικανός προσκεκλημένος, θα μάθουν να φτιάχνουν σπιτικό λάχανο τουρσί, kimchi και άλλες νοστιμιές που προκύπτουν από τη διαδικασία της ζύμωσης, γνωρίζοντας παράλληλα τις θεραπευτικές ιδιότητες και τη θρεπτική σημασία των ζυμώσεων από ζωντανούς οργανισμούς, τη λαμπρή ιστορία τους και τον σημαντικό ρόλο τους στην πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου. Ο προσκεκλημένος ειδήμονας θα ετοιμάσει επίσης και ένα δείπνο εμπνευσμένο από το workshop. Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να εξασφαλίσουν έγκαιρα θέση στο workshop και το δείπνο γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση.

SCHLOSSMANHEX0392

Τι είναι η ζύμωση
Η φυσική ζύμωση είναι ένας τρόπος να ενσωματωθεί η φύση στο ίδιο μας το σώμα, να γίνουμε ένα με τον φυσικό κόσμο. Οι φυσικές τροφές, μαζί με τις μικροβιολογικές καλλιέργειες, περιέχουν μία σπουδαία και άμεση δύναμη ζωής, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ευέλικτοι και να μειώσουμε την ευαισθησία μας στις αρρώστιες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται παντού και οι μέθοδοι ζύμωσης τους είναι απλές. Η ζύμωση περιλαμβάνει τη δημιουργία συνθηκών, όπου ευδοκιμούν φυσικοί οργανισμοί και μπορεί να επιτευχθεί με ελάχιστα τεχνικά μέσα. Η βάση της ζύμωσης σχετίζεται με αρχαίες τελετουργίες που ακολούθησαν οι άνθρωποι για πολλές γενιές. Λειτουργεί σαν μία πολύ ισχυρή σύνδεση του αθέατου με τον φυσικό κόσμο και έχει ρίζες τις ευρηματικές παρατηρήσεις των προγόνων μας, που μας κληροδότησαν τα οφέλη όλων αυτών των αλλαγών.

(c)CatherineOpie_CF021059_w1-2

info
Βρασίδα 11, Αθήνα, τηλ. 210 7232002.
Workshop: τιμή 30 €/ άτομο
Δείπνο: τιμή: 50 €/ άτομο
www.wildfermentation.com, embrace@vezene.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr