Το διεθνούς βεληνεκούς project Goût de France-Good France πραγματοποιείται την Πέμπτη 19/3 στo πλαίσιo εορτασμού της γαλλικής γαστρονομίας με τη συμμετοχή 1.000 chef με 1.000 μενού σε 5 ηπείρους.

H πρωτοβουλία, που υπογράφεται από τον Μονεγάσκο σεφ Alain Ducasse και το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, περιλαμβάνει ξεχωριστά δείπνα γαλλικού τύπου με πιάτα από φρέσκες, εποχικές και τοπικές πρώτες ύλες. Τα διεθνή δείπνα που τιμούν τη γαλλική γαστρονομία θα παρατεθούν ταυτόχρονα σήμερα σε επιλεγμένα εστιατόρια.

Ο Cyril Manguso, Γενικός Διευθυντής του Sofitel Athens Airport, που συμμετέχει στο project με το εστιατόριο Καράβι και μενού 6 πιάτων που επιμελείται ο σεφ Στάθης Θεοφάνης, δήλωσε τα εξής: «Η πρωτοβουλία Goût de France-Good France τιμά τη γαλλική κουζίνα, την καινοτομία που τη χαρακτηρίζει καθώς και τις αξίες της για συλλογικότητα, απόλαυση και σεβασμό στην υψηλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη κουζίνα». «Η διεθνής επιρροή της γαλλικής κουζίνας είναι σημαντική, γεγονός που επισφραγίζεται από την απόφαση της UNESCO να την εντάξει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Είμαστε χαρούμενοι γιατί συμμετέχουμε σε ένα ιστορικό γεγονός καθώς η δράση Goût de France-Good France αποτελεί την πρώτη επίσημη διεθνή παρουσίαση της γαλλικής κουζίνας μετά την ανάδειξή της από την UNESCO».

Sofitel-chef-Theofanis-Stathis
O σεφ του εστιατορίου Καράβι Στάθης Θεοφάνης

Η ιδέα έχει τις ρίζες της στα «Επικούρεια Δείπνα» που εγκαινίασε ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας, ο Auguste Escoffier το 1912: μια μέρα, ένα μενού, σε πόλεις ανά τον κόσμο, με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Η πρωτοβουλία Goût de France- Good France την εξελίσσει εντάσσοντας στη δράση εστιατόρια διαφορετικής κατηγορίας.

Τα εστιατόρια όλου του κόσμου -από την υψηλή κουζίνα έως την κουζίνα μπιστρό- προσκλήθηκαν να θέσουν υποψηφιότητα στην ιστοσελίδα www.goodfrance.com, προτείνοντας ένα μενού που θα αξιοποιεί την γαλλική μαγειρική παράδοση. Μια διεθνής επιτροπή αρχιμαγείρων, με επικεφαλής τον Alain Ducasse, ενέκρινε τον κατάλογο των συμμετεχόντων σεφ, μεταξύ των οποίων και οι Paul Bocuse (Γαλλία), Raymond Blanc (Ηνωμένο Βασίλειο), Thomas Keller (ΗΠΑ), Kiyomi Mikuni (Ιαπωνία), Paul Pairet (Κίνα), Joël Robuchon (Γαλλία), Nadia Santini (Ιταλία), Guy Savoy (Γαλλία) κ.ά.

!cid_image002_jpg@01D05B2F
Το εστιατόριο Avenue Bistro & Bar

Άλλοι Έλληνες σεφ που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είναι ο Απόστολος Αλτάνης από το Alfredo’s Grand Dining στο ξενοδοχείο Regency Casino στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης από το εστιατόριο La Terrasse στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, ο Ηλίας Καριότογλου από το εστιατόριο Avenue Bistro & Bar στο ξενοδοχείο Metropolitan, o Γιώργος Παλισίδης από το εστιατόριο Καλύβα στον οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου-Καϊμακτσαλάν, ο Θεοφάνης Στάθης από το εστιατόριο Καράβι στο ξενοδοχείο Sofitel στο αεροδρόμιο στα Σπάτα, η Πάλλη Ιωάννα Μαρία από το εστιατόριο La Place Mignonne στη Θεσσαλονίκη, η Ματίνα Λάουρα Σαλουγιάννη από το εστιατόριο Maryvonne στο Ηλιόκαστρο στην Ερμιόνη, ο Ζαν Λουί Καψαλά στο εστιατόριο Μuseum cafe στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο Γιώργος Μαστροδημήτρης από το εστιατόριο Papillion στην Ανω Τούμπα στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Ηλιού από το εστιατόριο Polly Maggoo στο Μεταξουργείο στην Αθήνα, οJean-Charles Metayer από το εστιατόριο Premiere στο ξενοδοχείο Intercontinental, ο Dominique Perrot από το εστιατόριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Αντώνης Σταυριανάκης από το εστιατόριο Σκούφος & Οίνος στα Χανιά στην Κρήτη και ο Romeo Gkoutzo από το εστιατόριο Ενλαρίση στη Λάρισα.

info
www.goodfrance.com

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr