Συγκεκριμένη παρτίδα πιάτων μελαμίνης που εισάγονται και διανέμονται από την Κίνα από ελληνική εταιρεία, ανακλήθηκαν μετά από σχετικούς ελέγχους του ΕΦΕΤ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «Παρακολούθηση παραγόντων ασφάλειας των τροφίμων – επίσημος έλεγχος των υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα» σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε πιάτο μελαμίνης ρηχό με παράσταση Disney Frozen, με αριθμό παρτίδας Lot No 0716 και κωδικό είδους (Item No) 6115010. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, καθώς μετρήθηκε μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν, το πιάτο δεν έχει κατασκευαστεί με τις ορθές πρακτικές κατασκευής. Υπό τις κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής του λοιπόν θα μεταφέρει στα τρόφιμα «ξένες» ουσίες καθιστώντας έτσι δυνατό να προκληθεί τροποποίηση στη σύστασή τους, αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους και να τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία. Ο ΕΦΕΤ λοιπόν, καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν ζητώντας επίσης από την επιχείρηση που το εισάγει και το διακινεί, την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά.

Πηγή: ΕΦΕΤ