Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας Σάρα ΜακΚλερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, ανακάλυψαν σε δύο νεολιθικά χωριά, το Ποκρόβνικ και το Ντανίλο Μπιτίν, στη δαλματική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, λιπαρά οξέα μέσα σε θραύσματα πήλινων σκευών. Τα παραπάνω χρονολογούνται προ περίπου 7.200 ετών και αποτελούν ενδείξεις για την αρχαιότερη γνωστή παραγωγή τυριού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Τα εν λόγω χωριά κατοικούνταν μεταξύ του 6000 και του 4800 π.Χ., όπως δείχνουν διάφορα πήλινα σκεύη εκείνης της περιόδου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στα σκεύη αυτά ίχνη γάλατος και τυριού, τα αρχαιότερα γύρω στο 5200 π.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜακΚλερ δεν απέκλεισε το αρχαίο τυρί της Κροατίας να είναι…φέτα!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν εύκολο να αποθηκευθούν και αποτέλεσαν σημαντική θρεπτική πηγή για τους πρώιμους γεωργικούς πληθυσμούς, ενώ εκτιμάται ότι συνέβαλαν και στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η παραγωγή τυριού και η σχετική κεραμική τεχνολογία αποτέλεσαν παράγοντες-κλειδιά, που βοήθησαν στην επέκταση των πρώτων γεωργών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Δείτε ακόμα:
«Καταραμένο» το παλαιότερο τυρί του κόσμου;