Μια νέα εφεύρεση εντείνει περισσότερο τα ερωτήματα για το αν η ρομποτική τεχνολογία αποτελεί απειλή για τον ρόλο των σεφ στις μελλοντικές επαγγελματικές κουζίνες.

Στην κουζίνα του μέλλοντος φαίνεται ότι η προηγμένη τεχνολογία θα έχει σημαντικό ρόλο κάτι που είναι εμφανές από τις παρουσιάσεις μεγάλων εταιριών σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια. Στο CES 2020, συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκε το Bot Chef, ένα ρομπότ που λειτουργεί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που αποτελεί απόδειξη για τις προθέσεις ενός από τους τιτάνες της τεχνολογίας να «εισβάλλουν» και στις κουζίνες. Σύμφωνα βέβαια με εκπροσώπους της εταιρίας, ο Bot Chef θα λειτουργεί βοηθητικά για τους επαγγελματίες, προορίζεται δηλαδή για «συνεργάτης ρομπότ» που θα αναλαμβάνει βοηθητικές εργασίες όπως γαρνίρισμα των πιάτων και ό,τι μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Στο συνέδριο, ο Bot Chef έκανε σχετική επίδειξη των «δεξιοτήτων» του φτιάχνοντας σαλάτες για δημοσιογράφους και εκθέτες.

Έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να συνεργάζεται με τους ανθρώπους. Στην επίδειξη, συνεργάτης ανέλαβε την προετοιμασία των λαχανικών και το ρομπότ έκανε τη μέτρηση του ελαιολάδου και των ντρέσιγκ. Αποτελείται ουσιαστικά από δύο χέρια που λειτουργούν με ειδική εγκατάσταση και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν άνετα στο χώρο της κουζίνας, να ανοίγουν ντουλάπια, το ψυγείο κ.λ.π. Ενεργοποιείται με φωνητικές εντολές, διαθέτει πρόγραμμα που το καθιστά ικανό να κάνει προετοιμασία φαγητού και συνταγών ενώ μπορεί και να «κατεβάσει» συνταγές από το διαδίκτυο και να τις εκτελέσει άμεσα. Η εταιρεία έχει επισπεύσει τις διαδικασίες επέκτασης του ρεπερτορίου των συνταγών. Τα ρομποτικά χέρια είναι ελαφριά και μπορούν να κάνουν τα πάντα στην κουζίνα, μέχρι και καθάρισμα.

Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται λιγότερες εργασίες στην κουζίνα για τους σεφ, κάτι που μπορεί να τους δώσει την ελευθερία να είναι πιο δημιουργικοί. Δεν παύει βέβαια να συνεπάγεται και την μείωση της ανθρώπινης παρουσίας στις κουζίνες. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθεί στην αγορά.