Η Νέα Υόρκη ακολουθεί τα χνάρια της Καλιφόρνια και απαγορεύει το φουά γκρα. Μάλιστα, το πρόστιμο για τα εστιατόρια που θα επιμείνουν να έχουν το γνωστό γαλλικό έδεσμα στα μενού τους θα είναι περί τα $1,000 συν 1 χρόνος φυλάκισης!

Η απαγόρευση πώλησης του φουά γκρα ψηφίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου και αναμένεται η επικύρωση της από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η εφαρμογή πάλι, ξεκινάει από το 2022 με την ποινή για τους παραβάτες να ορίζεται στα $1,000 πρόστιμο και 1 χρόνο φυλάκισης. Ο λόγος που έλαβαν αυτή την απόφαση δε, έχει να κάνει με τη βιαιότητα στη διαδικασία παρασκευής του.

Μέλη του συμβουλίου που ψήφισε την απαγόρευση πώλησης του φουά γκρα κάνουν λόγο για κοινή λογική, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των Νεοϋορκέζων που τρώνε φουά γκρα αλλά και των εστιατορίων που το σερβίρουν είναι πολύ μικρό, άρα δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να συνεχίσει να πωλείται. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι σεφ αντιδρούν. Ο σεφ Ken Oringer, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Toro tapas που σερβίρει φουά γκρα, δήλωσε ότι η απαγόρευση είναι γελοία, ενώ ο David Chang -σεφ και ιδρυτής των εστιατορίων Momofuku, και παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής στο Netflix- σχολίασε στο Twitter ότι πρόκειται για «ανόητη, κοντόφθαλμη απόφαση και παρεξήγηση της κατάστασης».

Εκτός από τους σεφ βέβαια, αντιδράσεις αναμένονται και από τους παραγωγούς φουά γκρα στην Αμερική, οι οποίοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι η διαδικασία παραγωγής δεν γίνεται με βίαιο τρόπο, αλλά ακολουθούν ορθές τακτικές εκτροφής.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν περίπου 1 μήνα η Pamela Anderson κατάφερε με επιστολή της να αφαιρεθεί το φουά γκρα από το μενού του Playboy Club στο Λονδίνο.