Ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει ποια εστιατόρια είναι πιθανόν να του προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, ώστε να τα αποφεύγει; Πλέον, την πλήρη ενημέρωση αναλαμβάνει να μας δίνει η Google, μέσω νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ερευνητές της ανέπτυξαν το έξυπνο αυτό σύστημα, που αναλύει τις έρευνες των χρηστών στη μηχανή αναζήτησης της Google, οι οποίες έχουν σχέση με τροφική δηλητηρίαση (π.χ. «στομαχόπονος» ή «διάρροια») και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το GPS στις συσκευές των κινητών τηλεφώνων των χρηστών, συσχετίζει τα στοιχεία και εντοπίσει τους μη ασφαλείς χώρους εστίασης όπου είναι πιθανότερο να δηλητηριαστεί κανείς.

Οι ερευνητές της Google και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ασίς Τζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψηφιακής ιατρικής «npj Digital Medicine», δοκίμασαν το νέο σύστημα μηχανικής μάθησης στο Σικάγο και στο Λας Βέγκας. Όπως διαπίστωσαν, το σύστημα μπορούσε να εντοπίσει μεγαλύτερο ποσοστό δυνητικά επικίνδυνων εστιατορίων (52,3%), από ό,τι αν βασιζόταν κανείς στα παράπονα άλλων καταναλωτών (39,4%) ή στους ελέγχους ρουτίνας των αρμόδιων υπηρεσιών (μόνο 22,7%).

«Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνές, δαπανηρές και στέλνουν χιλιάδες ανθρώπους στα επείγοντα των νοσοκομείων κάθε χρόνο. Η νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από τη Google, μπορεί να βοηθήσει τα εστιατόρια και τις τοπικές υπηρεσίες υγείας να βρίσκουν πιο γρήγορα τις πηγές των προβλημάτων, προτού εξελιχθούν σε μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο δρ Τζα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αρκετές περιπτώσεις που εντόπισε το σύστημα (38%), το εστιατόριο που πιθανότατα ήταν υπεύθυνο για την τροφική δηλητηρίαση, δεν ήταν το πιο πρόσφατο που είχε επισκεφθεί ο χρήστης, ο οποίος έκανε σχετικές αναζητήσεις στη Google. Και όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αυτό είναι σημαντικό καθώς, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν συχνά άδικα το τελευταίο εστιατόριο που επισκέφθηκαν, ενώ στην πραγματικότητα ένοχο μπορεί να είναι για παράδειγμα, το προτελευταίο. Οι τροφικές δηλητηριάσεις ορισμένες φορές χρειάζονται 48 ώρες ή ακόμη περισσότερο για να εκδηλώσουν κάποια αισθητά συμπτώματα, συνεπώς ο καταναλωτής μπορεί να λανθασμένα να πιστέψει ότι φταίει το τελευταίο εστιατόριο που είχε επισκεφθεί.

Λέτε αυτό το σύστημα να αποδειχθεί ο σωτήρας μας στο μέλλον, όσον αφορά στις εξόδους μας για φαγητό;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ