Το Antico Caffé Greco στην «αιώνια πόλη» στην Via Condotti, έναν από τους πιο διάσημους δρόμους της αιώνιας πόλης, το ποίο λειτουργεί από το 1760, ενδέχεται να κλείσει λόγω ασυμφωνίας της διεύθυνσής του με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Το θρυλικό café έχει φιλοξενήσει διάσημες περσόνες από καλλιτέχνες, όπως ο Ντε Κίρικο, συγγραφείς όπως ο Γκαίτε, o Ντ’ Ανούντσιο και ο Μέλβιλ, μέχρι και ηθοποιούς όπως ο Όρσον Γουέλς και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ακόμα και μέλη βασιλικών οικογενειών όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Το πρόβλημα που προέκυψε είναι η σημαντική αύξηση του ενοικίου του χώρου που μπορεί να οδηγήσει σε έξωση των ιδιοκτητών του café. Μάλιστα, λόγω της ιστορικής του σημασίας, η ιταλική κυβέρνηση συζητά εδώ και αρκετά χρόνια να το καταστήσει ως προστατευόμενη ιδιοκτησία, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν στο χώρο ριζικές αλλαγές. Ο όμιλος Italia Nostra Roma, που ασχολείται με τη διατήρηση της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες του τονίζοντας ότι ο χώρος αποτελεί κληρονομιά όχι μόνο της Ρώμης αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου αναγνωρίζουν αφενός την ιστορική σημασία του Antico Caffé Greco αφετέρου από το 2017 που έχει λήξει το συμβόλαιό τους με τη διεύθυνση δεν έχουν καταλήξει σε τελική συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η έξωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι νεωτέρας.

Φωτογραφίες: AFP / VISUALHELLAS.GR