Σημαντική αύξηση στη ζήτηση προϊόντων όπως το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά, έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί ακόμη και στις λαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, «τα προϊόντα αυτά έχουν πραγματικά “απογειωθεί”, ενώ η ζήτηση “εκτόξευσε” την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα κατά 30%».

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των ζυμαρικών, ενώ σημείωσε ότι γενικά «η χρονιά των καλλιεργητών δημητριακών φέτος θα είναι αποθεωτική». Για το ρύζι πάλι, επισημαίνει ότι η πορεία του είναι σταθερά ανοδική.

Την ίδια στιγμή βέβαια, εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οστρακοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία. «Ειδικά στις ιχθυοκαλλιέργειες είμαστε πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια στον Τορωναίο κόλπο, στη Χαλκιδική, έχει υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά . Ένας κλάδος ισχυρότατος, με υποδομές, αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά αποθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το ψάρι της ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται χρονικό διάστημα 18 μηνών για να φτάσει στο σημείο της κατανάλωσης και σήμερα πια η αλιεία έχει δύο χιλιάδες τόνους αλιεύματα» σημείωσε ο κ. Κιλτίδης. Παρόμοια, πάντως, είναι η κατάσταση και στις οστρακοκαλλιέργειες, έναν κλάδο στον οποίο μόνο η Κεντρική Μακεδονία παράγει το 85% της εγχώριας παραγωγής. «Μεγάλη πληγή», χαρακτηρίζει ο κ. Κιλτίδης και την κατάσταση στην κτηνοτροφία καθώς, όπως επισημαίνει, παρατηρείται μια υποκατανάλωση, ενώ τα τυροκομικά προϊόντα συναντούν δυσκολία στις εξαγωγές και αρχίζει η πτώση των τιμών στο γάλα.

Μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά να βοηθηθεί η εσωτερική αγορά και από την άλλη πλευρά να υπάρξει υποστήριξη από τις τράπεζες. Σημείο- κλειδί θεωρείται και η ομαλοποίηση των μεταφορών και των εξαγωγών, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία για τη χώρα και να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Η πρακτική ιδέα αλυσίδας παντοπωλείων για τους καταναλωτές

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός θα φέρει πείνα «βιβλικών διαστάσεων»

Κορωνοϊός – Καραντίνα: Αύξηση 100% στην κατανάλωση πασατέμπου και ποπ-κορν