Στην ανάκληση αποξηραμένων βερίκοκων χωρίς κουκούτσι προχωράει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καλώντας όσους έχουν προμηθευτεί καταναλωτές το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου έτους 2020 για την παρακολούθηση των επιπέδων των προσθέτων τροφίμων σε τρόφιμα, προέβη σε δειγματοληψία του τροφίμου με την εμπορική ονομασία «SUNSWEET» , «Αποξηραμένα Βερίκοκα χωρίς κουκούτσι», σε συσκευασία των 175 γραμμαρίων, με στοιχεία: L0027Η162, ανάλωση κατά προτίμηση 01/2021. Εισαγωγέας/Διανομέας: ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γ.Χ.Κ διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω δείγμα «ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ» είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι:

α) περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση 1474±112mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 1000 mg/Kg (ΚΑΝ (ΕΚ) 1333/2008, Παρ/μα ΙΙ, Μέρος Ε, (κατηγορία 04.2.1) και ΚΑΝ(ΕΚ) αριθμ. 178/2002 άρθρο 14, όπως ισχύουν και

β) το συντηρητικό «διοξείδιο του θείου» παρότι περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (ΟΥΣΙΕΣ Ή ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Ή ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ), δεν τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας των συστατικών αυτών από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Νέες οδηγίες για ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι

Ανακαλείται τυρί κρέμα από τον ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ: Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας