«Καμπανάκι» έχει σημάνει για τις προμήθειες του καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού και το Βιετνάμ παραμένει σε  lockdown.

Ειδικότερα, ο εμπορικός κόμβος του Χο Τσι Μιν στο Βιετνάμ διατηρείται υπό αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς μετά και από μια αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα. Επισημαίνουμε, πως το Βιετνάμ είναι ένας σημαντικός παραγωγός της ποικιλίας καφέ robusta, που χρησιμοποιείται τόσο στον στιγμιαίο καφέ όσο και σε μερικά μείγματα εσπρέσο. Μάλιστα, με τα νέα δεδομένα, οι τιμές χονδρικής των κόκκων robusta  έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι εν λόγω περιορισμοί κάνουν τους ξαγωγείς του Βιετνάμ να αγωνίζονται για να μεταφέρουν αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων καφέ. Η Vietnam Coffee-Cocoa Association -ένωση καφέ και κακάο του Βιετνάμ-  και άλλοι εμπορικοί οργανισμοί κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να χαλαρώσει τους περιορισμούς για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στις αποστολές, αλλά και το επιπλέον κόστος.

Λίγος ο καφές και στην Βραζιλία
Η Βραζιλία βλέπει και αυτή τις καλλιέργειές της του καφέ arabica να επηρεάζονται από ξηρασία και παγετούς. Οι χειρότεροι παγετοί στη Βραζιλία από το 1994 έχουν οδηγήσει το κόστος των μη ψημένων κόκκων καφέ στο υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε σχεδόν επτά χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ζημιές από τον παγετό ήταν τόσο σοβαρές που ορισμένοι καλλιεργητές καφέ μπορεί να χρειαστεί να φυτέψουν δέντρα, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι χρειάζονται έως και τρία χρόνια για να συνεχίσουν την παραγωγή.

Δείτε επίσης:
Από πού προέρχεται ο καφές που καταναλώνουμε;

Ο καφές πριν από τη γυμναστική βοηθάει στην καύση του λίπους, σύμφωνα με έρευνα

Πώς σχετίζεται ο καφές με τη νόσο Πάρκινσον;