Εκατοντάδες εστιατόρια και μπαρ στην Πολωνία ανοίγουν, αδιαφορώντας για τα περιοριστικά μέτρα. Στο πλευρό τους φαίνεται να βρίσκονται δικηγόροι από όλη τη χώρα.

Με το σύνθημα «Ανοίγουμε» (Otwieramy), γατρονόμοι και άλλοι επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει στην Πολωνία εκστρατεία με αίτημα τον τερματισμό του lockdown.

Ο Μίχαλ Βοϊτσιεχόφσκι από τηn πρωτοβουλία «Απεργία επιχειρηματιών – Ενωμένοι Πολωνοί», στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες εστιατόρια και μπυραρίες, δηλώνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW: «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας επιτρέψει να ανοίξουμε για να μην καταστρέφονται άλλο χωρίς νόημα θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα η Πολωνία εισέρχεται αργά, αλλά σταθερά σε περίοδο χαλάρωσης των μέτρων μιας και τα κρούσματα άρχισαν σταδιακά να μειώνονται. Από 24ωρα με σχεδόν 28.000 κρούσματα, οι πολωνικές υγειονομικές αρχές καταγράφουν πλέον καθημερινά περίπου 7.000 νέα κρούσματα και περίπου 450 θανάτους.

Τέλος, τα δικαστήρια φαίνεται να δίνουν δίκαιο στους εστιάτορες. Ένας από τους δικηγόρους, ο Πιότρ Βοντκόφσκι, ο οποίος ίδρυσε την πρωτοβουλία «Δικηγόροι για τους εστιάτορες» επισημαίνει: «Είμαστε παρόντες όταν διεξάγονται έλεγχοι στην εστίαση για να διασφαλίσουμε ότι όλα γίνονται όπως προβλέπουν οι νόμοι».

Στο μεταξύ δικηγόροι της πρωτοβουλίας υπάρχουν σε πολλές πόλεις της χώρας. Ας σημειωθεί ότι και στην Πολωνία οι έλεγχοι των αρχών γίνονται φυσικά χωρίς προειδοποίηση. Συνήθως όμως οι εστιάτορες ανακοινώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και οι ελεγκτές κάνουν σχετικά γρήγορα την εμφάνισή τους. Όπως και να έχει, οι εστιάτορες είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Δείτε επίσης:
Γαλλία: Πτώση στις εξαγωγές γαλλικών κρασιών

Η εστίαση έχει χάσει 1,8 δισ. του τζίρου της

Lockdown στην Αττική: Τι αλλάζει σε καταστήματα τροφίμων/σούπερ μάρκετ;