Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο επισκέψιμο μελισσοκομείο στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο των μελισσών.

«Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού να τα “πάγωσε” σχεδόν όλα και να ακυρώθηκαν όσα είχαμε προγραμματίσει, αλλά μόνο προσωρινά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της πρότυπης οικοτεχνίας Passion Forest Honey, Αθηνά Αποστολούδη, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το επισκέψιμο μελισσοκομείο θα ανοίξουν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Το επισκέψιμο μελισσοκομείο, που βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή του Χολομώντα (Natura 2000), επρόκειτο να λειτουργήσει μετά το Πάσχα και στο πλαίσιο αυτό είχαν γίνει κρατήσεις από σχολεία και συλλόγους και είχαν κλειστεί συνεργασίες με τουριστικά γραφεία για τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, τα σχέδια τους «πάγωσαν» προσωρινά, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Με τη λειτουργία του μελισσοκομείου, που είναι προσβάσιμο από Έλληνες και ξένους επισκέπτες και ΑμεΑ, οι διοργανωτές επιδιώκουν να διαδώσουν ευρέως τον σπουδαίο ρόλο της μέλισσας στο διατροφικό μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε η Χαλκιδική που κατακλύζεται από τουρίστες κυρίως για τις ωραίες παραλίες της, να μπει στο χάρτη και για τον αγροτουρισμό της.

Το πρόγραμμα στο επισκέψιμο μελισσοκομείο γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο είναι μια χαλαρή εμπειρία διάρκειας 2 ωρών, όπου γίνεται παρουσίαση με ηλεκτρονικά μέσα για την ζωή της μέλισσας, τα φυτά, την ιστορία, τον χορό της μέλισσας, τα εργαλεία και τα οφέλη των προϊόντων. Ακολουθεί παρατήρηση μελισσών σε κυψέλη παρακολούθησης και διεξάγεται το παιχνίδι «find the queen» (βρες την βασιλίσσα) -ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι στην ύπαιθρο για μικρούς και μεγάλους, μέσω του οποίου ο επισκέπτης ανακαλύπτει πως λειτουργεί η κοινωνία της μέλισσας.

Το πρώτο στάδιο του ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο εργαστήριο για παρατήρηση των παλιών και καινούριων εργαλείων που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι. Εκεί, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κάνουν απολέπιση του κεριού, να «αναμετρηθούν» με τον μελιτοεξαγωγέα για να βγάλουν το μέλι και να γίνουν μάρτυρες της διαδικασίας και του τρόπου που βγαίνουν βασιλικός πολτός, γύρη και πρόπολη.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει μια εμπειρία αδρεναλίνης, αφού οι συμμετέχοντες βάζουν τη στολή του μελισσοκόμου και πηγαίνουν στις κυψέλες για να εξερευνήσουν και να βοηθήσουν έμπρακτα, κάνοντας όλους τους χειρισμούς που κάνει ένας μελισσοκόμος.

Σημειώνεται, ότι στη διάρκεια των προγραμμάτων υπάρχει πρόβλεψη παροχής πρώτων βοηθειών και ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά στάδιο κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 25 ατόμων.

Passion Forest Honey
Η Passion Forest Honey δημιουργήθηκε το 1994. Η έδρα της βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Χολομώντα Χαλκιδικής, στο Πανεπιστημιακό δάσος Ταξιάρχη (Natura 2000 ) και στην Σιθωνία Χαλκιδικής, στην περιοχή Δραγουντέλι και Αγιος Παύλος. Οι κυψέλες της επιχείρησης μετακινούνται μόνο εντός των προαναφερόμενων περιοχών, αναλόγως την εποχή και την βλάστηση και οι ποικιλίες μελιού που διατίθενται είναι μεταξύ άλλων τα έλατο, κούμαρο, βελανιδιά, σουσούρα (ερείκι) πεύκο και ανθόμελο δάσους από αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής. Συνολικά, η ετήσια παραγωγή βιολογικού μελιού φτάνει τους 5 τόνους. Σήμερα, η ομάδα της Passion Forest Honey, κάνει πωλήσεις μέσω άλλων e-shop στην Ελλάδα, αλλά και σε συνεργασία με αντίστοιχα σε Κύπρο και Γερμανία.

info
www.passionhoney.gr

Δείτε επίσης:
Μέλι: Το νέκταρ των θεών και τα οφέλη του

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραματικά τη μελισσοκομία

Ελληνικό μέλι προτιμούν οι καταναλωτές εν μέσω κορωνοϊού