Πρόκειται για εκείνο το ιστορικό γεγονός, που εξάπτει τη φαντασία των περισσότερων, όσο κανένα άλλο, καθώς αυτό που συνέβη με την αρχαία Πομπηία δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία. Πολλές μελέτες, αναπαραστάσεις και ταινίες έχουν παρουσιάσει εκείνη την τελευταία μέρα, που η αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας καταστράφηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. Η πόλη έγινε στην κυριολεξία στάχτη σκορπώντας τον θάνατο σε 2.000 κατοίκους. Πέρα από όλα αυτά, όμως ερχόμαστε στο σήμερα που μια νέα έκθεση προβάλλει τα μαγειρικά έθιμα των κατοίκων της Πομπηίας.

Ειδικότερα, η έκθεση αποτελείται από τριακόσια αντικείμενα και έχει τίτλο το «Μυστικό Δείπνο στην Πομπηία: Από το τραπέζι στον τάφο» και διοργανώνεται από το Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αναμένεται, ότι θα ανοίξει στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, τον Απρίλιο του 2020. Σημειώνεται, πως μέχρι και στις 12 Γενάρη θα βρίσκεται στην Οξφόρδη. Στην έκθεση παρουσιάζονται σκεύη από ασήμι στα οποία έτρωγαν οι πλούσιοι, καθώς και σκεύη όπως ταψιά και τα ποτά που προέρχονταν από τις κουζίνες τους. Αλλά ειδική σημασία έχει ένα κομμάτι καρβουνιασμένου ψωμιού που μόλις είχε βγει από το φούρνο εκείνο το μοιραίο πρωινό. Επιπλέον υπάρχει μία τερακότα, που παρουσιάζει ένα τυπικό πιάτο της εποχής από ρόδια, σταφύλια, αμύγδαλα, τυριά και φοκάτσια.

Οι ερευνητές έχουν ψάξει παντού για να βρουν τα τρόφιμα που εγκαταλείφθηκαν στα τραπέζια και στους δρόμους καθώς έτρεχαν οι άνθρωποι για να σωθούν. Αξίζει να σημειωθεί, πως η περιοχή φημιζόταν ακόμη για τα αμύγδαλα, ελιές και τα σύκα. Ειδικά για τα κρασιά οι ειδικοί έχουν βρει ότι οι πλούσιοι είχαν δικά τους αμπέλια και παρήγαγαν τέσσερις ποικιλίες κρασιού. Μάλιστα σε μια τοιχογραφία, απεικονίζεται ο θεός Βάκχος που μεταμορφώνει τα σταφύλια.

Γενικά, φαίνεται πως η καθημερινή διατροφή των τότε ανθρώπων με το σήμερα δεν απέχει και τόσο πολύ, καθώς περιείχε χοιρινό κρέας με άφθονα μπαχαρικά, αβγά κότας και χήνας, κοχύλια, ψάρια και ψωμί. Σε ένα ψηφιδωτό μια πλούσια οικογένεια έχει ξαπλώσει για να απολαύσει το δείπνο της που ξεκινά με ορεκτικά σαλιγκαριού, αυγών ή ψαριών και στη συνέχεια τελειώνει με ένα επιδόρπιο, κυρίως φρούτα όπως μήλα, δαμάσκηνα, σταφύλια, κεράσια, και σύκα. Τέλος, το γεύμα συνοδεύεται από τρομακτικές ποσότητες κρασιού.