Το Κατώγι Αβέρωφ συμπληρώνει φέτος εξήντα χρόνια και γιόρτασε τα γενέθλιά του με μία ξεχωριστή εκδήλωση σε ένα ξεχωριστό μέρος, τον χώρο Amalias 36. Εξήντα χρόνια που το Κατώγι Αβέρωφ εξελίσσεται με όραμα το δύσκολο, το ξεχωριστό, το ακατόρθωτο, αντλώντας την απερίγραπτη χαρά που συνοδεύει την υλοποίησή του.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίστηκε ένα ευρύτερο πλάνο ανάπτυξης για το Μέτσοβο με άξονες την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την παραγωγή και τη γαστρονομία. Κατά την έρευνά του για το Μέτσοβο βρίσκει ένα παλιό κατάστιχο του 17ου αιώνα που αναφέρει τις εκτάσεις των αμπελώνων που κατείχαν οι κάτοικοι του χωριού. Ψάχνει τον αμπελώνα και έρχεται αντιμέτωπος με ένα θέαμα που τον αναστατώνει βαθιά. Έχοντας μαζί του μια χούφτα ανθρώπων ξεκινά. Φέρνει τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, χίλια επίλεκτα φυτά που φυτεύονται στον αμπελώνα του Γινιέτς. Οι πρώτες οινοποιήσεις πραγματοποιούνται στο σπίτι της Βασιλαρχόντισσας. Το Κατώγι Αβέρωφ είναι γεγονός.

Το 1989, η σκυτάλη περνά στον γαμπρό του, Σωτήρη Ιωάννου. Η παράλληλη ενασχόλησή του με το κρασί και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ δίνει μία άλλη προοπτική στον τρόπο που διοικεί την εταιρεία. Καλλιεργούνται νέες ποικιλίες, το οινοποιείο επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται, τα κρασιά πληθαίνουν και πραγματοποιούνται πρωτοποριακές για την εποχή οινοποιήσεις. Το Κατώγι Αβέρωφ περνά σε μία περίοδο έντονης εξωστρέφειας. Εγκαινιάζεται η μυσταγωγική επισκέψιμη διαδρομή στους χώρους του οινοποιείου και ξεκινά τη λειτουργία του το ξενοδοχείο. Από λίγους μεμονωμένους επισκέπτες μέσα σε λίγα χρόνια το Κατώγι Αβέρωφ κατορθώνει να δέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως. Ο μικρός οργισμένος κρασότοπος του Μετσόβου έχει ανθίσει.

«Είναι ένα όραμα που περνά από γενιά σε γενιά» αναφέρει ο Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ, που από το 2015 είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και ζει πλέον στο Μέτσοβο, εκεί που χτυπά η καρδιά της εταιρείας. Και συμπληρώνει «η διαμονή μου στο Μέτσοβο με βοήθησε να καταλάβω την αγάπη που έτρεφε ο παππούς μου γι’ αυτό». Με την ίδια αγάπη ο Αλέξανδρος Ιωάννου έρχεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της εποχής και θέτει νέους στόχους, όπως η έρευνα στο αμπέλι και η εξερεύνηση νέων ποικιλιών, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των εγκαταστάσεων, των κρασιών και των υπηρεσιών, ο εμπλουτισμός του οινοτουρισμού με νέες εμπειρίες.

Ήταν μία λαμπερή γιορτή που πλαισιώθηκε από ξεχωριστούς συνεργάτες. Ο Νίκος Καραθάνος, βραβευμένος chef με αστέρι Michelin, που έχει αναλάβει και το γαστρονομικό κομμάτι του ξενοδοχείου Κατώγι Αβέρωφ, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Cookoovaya επιμελήθηκε τα εδέσματα. Η ομάδα των Clumsies, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα μπαρς του κόσμου, εμπνεύστηκε και υλοποίησε τα κοκτέιλς που πλαισίωσαν τη βραδιά μαζί με τα κρασιά. Η αγαπημένη φίλη και εξαιρετική τραγουδίστρια Μαρίζα Ρίζου δημιούργησε μία μοναδική, άκρως εορταστική ατμόσφαιρα με τα τραγούδια της και την εγκάρδια, γεμάτη κέφι παρουσία της.