Τα κορυφαία εστιατόρια στην Ελλάδα για μια ακόμα χρονιά βραβεύονται στη διοργάνωση ορόσημο για την εγχώρια γαστρονομία. Η ετήσια τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, που διοργανώνεται από το Αθηνόραμα εδώ και δύο- και πλέον- δεκαετίες, πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Απριλίου, στις 9 μ.μ., στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

megalh-vretannia

Το μενού της πολυαναμενόμενης βραδιάς υπογράφουν έξι νέοι επαγγελματίες που εκπροσωπούν επάξια τη νέα γενιά της ελληνικής γαστρονομίας. Πρόκειται για τους Αθηναγόρα Κωστάκο (Bill & Coo), Μιχάλη Νουρλόγλου (Abovo), Ευγένιο Βαρδακαστάνη (Μεγάλη Βρεταννία-King George), Γκίκα Ξενάκη (Aleria), Αλέξανδρο Τσιοτίνη (Calypso) και Παναγιώτη Γιακαλή (The Margi).

giakalis
Ο Παναγιώτης Γιακαλής

Τα πιάτα του μενού κινούνται επί παραδοσιακού εδάφους με ενδιαφέρουσες δημιουργικές πινελιές. Τα γεμιστά των παιδικών του χρόνων, μια αλλιώτικη σπανακόπιτα και «κοτόπουλο» με πατάτες στο φούρνο επιλέγει να παρουσιάσει ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ορτύκι ψημένο σε δύο χρόνους, κουσκουσάκι με κυδώνι, φουντούκι και «χιόνι» από ξύγαλο ο Μιχάλης Νουρλόγλου, σιγοψημένο αρνάκι σε μια νόστιμη απόδοση με κρέμα καρότου και αγκινάρα τουρσί είναι το πιάτο του Γκίκα Ξενάκη, ενώ μπακαλιάρο με ελαφριά κρέμα σκόρδου-ταραμά, μαρμελάδα ντομάτας και σάλτσα από λεμόνι και μάραθο προτείνει ο Παναγιώτης Γιακαλής. Δια χειρός Αλέξανδρου Τσιοτίνη οι παρευρισκόμενοι θα δοκιμάσουν ντολμαδάκια σε μια δημιουργική παραλλαγή με σαρδέλες μαρινάτες με κινόα, σάλτσα αμπελόφυλλο και αφρό λεμονιού yuzu, ενώ τη γλυκιά νότα της βραδιάς αναλαμβάνει ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης με σφαίρα λευκής σοκολάτας, σορμπέ γιαούρτι, σος βατόμουρο-τριαντάφυλλο και καραμελωμένο πέταλο τριαντάφυλλου.

MIXALHS_NOURLOGLOUΟ Μιχάλης Νουρλόγλου

Σημειώνουμε ότι στην περσινή διοργάνωση η δημιουργική γαστρονομική γραφή του Έκτορα Μποτρίνι επιβραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά με πρωτιά, αφού το κερκυραϊκό Etrusco ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας και καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας, ενώ τα Bottrini’s σε Αθήνα και Ρόδο κέρδισαν Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

tsiotinis
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Την τελετή θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης με χορηγούς τη Volvo και τα φυσικά μεταλλικά νερά Acqua Panna και S.Pellegrino, ενώ για πρώτη χρονιά θα μεταδίδεται ζωντανά και διαδικτυακά από το site του αθηνοράματος.

info
Δευτέρα 20 Απριλίου, στις 21.00, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.