Το Σάββατο 12 Αυγούστου ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου διοργανώνει για 13η χρονιά την ονομαστή γιορτή που έγινε θεσμός.

Πρόκειται για μια γιορτή για το κρασί, το τσίπουρο, το πετιμέζι, το λικέρ αλλά και άλλα προϊόντα του αμπελιού όπως βλαστοί, φύλλα σε άλμη κ.α., τα οποία από αιώνων αποτελούν τη βασική σύνθεση της ταυτότητας της περιοχής. Το πασίγνωστο κρασί του Διστόμου εξάλλου όχι μόνο ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων από την αρχαιότητα, αλλά αιμοδοτεί οικονομικά πάρα πολλές οικογένειες αφού για την Μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής προς τους γύρω νομούς -και όχι μόνο.

krasi

Η λαϊκή ορχήστρα «Εν Πλω» αναλαμβάνει να δώσει γιορτινό κλίμα στη διοργάνωση με λαϊκά, δημοτικά, ρεμπέτικα και νησιώτικα τραγούδια. Η εκδήλωση θα γίνει στο προαύλιο των μουσείων, στην Κάτω Πλατεία Διστόμου, στις 9.30 μ.μ, όπου θα προσφερθεί δωρεάν όλη την βραδιά άφθονο Διστομίτικο κρασί, προσφορά των ντόπιων οινοπαραγωγών και οινοποιείων.

Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν ένα βιβλιαράκι με συνταγές, κυρίως ντόπιες, που στηρίζονται στα προϊόντα του αμπελιού, μια συλλογική δουλειά του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου που ουσιαστικά είναι ‘Σύλλογος Μελέτης και Προβολής των Προβλημάτων και Γενικού Εκπολιτισμού περιοχής Διστόμου.

KRASI_DISTOMO_afissa 2017

Λίγη ιστορία
Η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια, κάτι που μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα, οι αναφορές σε ιστορικά κείμενα αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα. Πριν μερικά χρόνια, σε μια από τις κατάφυτες περιοχές με αμπέλια, βρέθηκε προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποίηση με αποθηκευτικούς χώρους, εργαλεία,κλπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δάπεδα των δωματίων έχουν το καθένα κι άλλο σχέδιο.

Επίσης όταν την αρχαία Αμβρυσσό – σημερινό Δίστομο- επισκέφθηκε ο Παυσανίας αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας που την περιέβαλε ήταν γεμάτο από αμπέλια. Αυτό επιβεβαιώνει και το πανάρχαιο έθιμο των τραγόμορφων Κουδουναραίων των απόκρεω- που σχετίζονται με την βακχική λατρεία και τις σχετικές εορτές του Διονύσου, θεού της αμπέλου- που διατηρείται επί αιώνες στο Δίστομο.

info
6973666447, 210 6978363

Δείτε επίσης
Αύγουστος με χαρές και πανηγύρια!