Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Άρβη, το όμορφο ψαροχώρι της Κρήτης διοργανώνει τη Γιορτή Μπανάνας από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου.

Μέσα από ομιλίες, φωτογραφικό υλικό και άλλα εκθέματα, συναυλίες και μουσικές βραδιές, θεατρική παράσταση, ξεναγήσεις και πολλά ακόμη δρώμενα, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία της καλλιέργειας της μπανάνας και συνολικά την ιστορία της Άρβης, θα δοκιμάσουν δωρεάν γευστικά εδέσματα και ποτά με βάση το κατακίτρινο φρούτα και θα διασκεδάσουν με καλή μουσική.

Στόχος της γιορτής είναι η ανάδειξη της καλλιέργειας της μπανάνας, που αποτελεί οργανικό στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητας του τόπου. Η καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη καταλαμβάνει μια έκταση 800 – 850 στρεμμάτων, διασκορπισμένη σε διάφορες περιοχές. Εκεί όπου η καλλιέργεια αυτή έχει τη μεγαλύτερη δυναμική είναι στην Άρβη του Δήμου Βιάννου, που η μπανάνα θεωρείται κύρια καλλιέργεια. Η παρουσία της χρονολογείται από το 1920, όταν ένας καλόγερος, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, είχε κρύψει ένα φυτό στον σκούφο του και το έφερε στην εύφορη κοιλάδα της περιοχής. Από τότε η ιδιαίτερη αυτή καλλιέργεια φιλοξενείται σταθερά στην Άρβη, που «έδεσε» με το τοπίο και το ημιτροπικό κλίμα και εξελίχθηκε με τον καιρό σ’ ένα πολύτιμο προϊόν για τους κατοίκους.

Σήμερα το προϊόν, παρά τα οικονομικά προβλήματα, δείχνει να έχει μια σταθερή πορεία στην αγορά όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού συχνά αλυσίδες καταστημάτων ενδιαφέρονται γι΄αυτό καταγράφοντας μια νέα πορεία. «Προσπαθούμε, σε καιρό κρίσης, να υποστηρίξουμε το προϊόν και τον τόπο μας. Δεν είναι εύκολο μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο, επιμένουμε, στοχεύοντας να διευρύνουμε και τη βιολογική καλλιέργεια…

Πρόγραμμα:
9 Αυγούστου

18:30: Έναρξη της 3ης Γιορτής Μπανάνας Άρβης

Αγιασμός

Ομιλία από τον Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

21:00: Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Παντελή Κουκουλάκη

10 Αυγούστου

Λαϊκή βραδιά

11 Αυγούστου

20:30: Θεατρική παράσταση: «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες». Από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου σε σκηνοθεσία του Μάνου Μανιά.

22:00: Παραδοσιακή κρητική βραδιά από τους νέους και νέες του χωριού, με τη συνοδεία του Άρη Αστυρακάκη.

23:00: Λήξη της 3ης Γιορτής Μπανάνας Άρβης.