Ανθοστολισμένες και εμπνευσμένες δημιουργίες, δια χειρός του Σαμιώτη executive chef Bαγγέλη Μπιλιμπά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι χιλιάδες επισκέπτες της φετινής διεθνούς έκθεσης Horeca.

Ομορφαίνουν τη φύση και τη ζωή μας, προσδιορίζουν τον ερχομό της Άνοιξης και ελκύουν τις μέλισσες να τρυγούν τη γύρη τους ώστε ο κύκλος της αναπαραγωγής, να μη σταματά ποτέ. Άλλα, τα γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, όπως η καλέντουλα, το χαμομήλι, η μολόχα. Άλλα πάλι, η παράδοση τα εντάσσει στις εκπληκτικές εκείνες γεύσεις που έχουν συνδεθεί με τις γιαγιάδες και τα παιδικά μας χρόνια: το βάζο με γλυκό κουταλιού από άνθη τριανταφυλλιάς, κρυμμένο στο πιο ψηλό ράφι του κομμό και τα ζουμερά, τραγανά κολοκυθολούλουδα με αγνό παραδοσιακό τυρί.

Εδώ και χρόνια τα λουλούδια επιλέγονται από διακεκριμένους μάγειρες και ζαχαροπλάστες για να στολίζουν τις δημιουργίες τους, δίνοντας αυτήν την ιδιαίτερη λάμψη χρωμάτων που μένει αξέχαστη. Σήμερα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη γαστρονομία ως υλικό βρώσιμο και ξεχωριστό. Βρώσιμα άνθη σε σύγχρονες συνταγές γαστρονομίας και σε πρωτοποριακό συνδυασμό με εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, όπως το καταξιωμένο στο καταναλωτικό κοινό αλλά και πολυβραβευμένο κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Η παρουσίαση στο κεντρικό stage της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ήταν διαδραστική όσο και θεαματική. Με πλήθος πληροφορίες για τη διατροφική αξία των λουλουδιών αλλά και σύγχρονες τεχνικές στη μαγειρική τέχνη, έκλεψε τις εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκε.

Παρουσιάστηκαν τέσσερα διαφορετικά πιάτα, το καθένα με ένα δικό του ύφος και υψηλή γαστρονομική ποιότητα και αισθητική:
*Κρύα σούπα άγριας μολόχας με ζατάρ και τσίλι, ταρτάρ καραβίδας με πέρλες βασιλικής ρέγγας και χούμους με αποξηραμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
*Πανακότα με σαφράν και το υπέροχα παλαιωμένο Samos Anthemis, γύρη, μαρέγκα ακαι, φρούτα του δάσους, σάλτσα μάνγκο και ζαχαρωμένα βρώσιμα άνθη.
*Σαλάτα με τραγανά πράσινα φυλλώματα σε φωλιά κράκερ ταπιόκας με πορτοκάλι, βρώσιμα άνθη, λάδι άγριας ρόκας και «λιόκαυτο» ψάρι από τους Φούρνους Κορσεών, συνδυασμένα με τις «Ψηλές Κορφές», ένα κρασί με φρουτώδη και ανθώδη επίγευση και υπέροχη δροσιστική οξύτητα.
*Κουνέλι sous vide γεμιστό με ντίξελ μανιταριών και «παρχατοτυρ», σε γκρεμολάτα από αποξηραμένη καλεντουλα και σάλτσα από άγριο χαμομήλι, μαύρο σκόρδο και το «Mοσχάτο Άσπρο» του ΕΟΣ Σάμου που φέρνει στο στόμα και τη μύτη την οσμή ώριμων λευκόσαρκων φρούτων και αρωμάτων από ροδοπέταλα.

Εκτός από την καλλιτεχνική παρουσίαση των πιάτων πάντως, εκείνοι οι τυχεροί που γεύτηκαν αυτές τις ξεχωριστές δημιουργίες, μιλούν για αρμονικούς συνδυασμούς σε γεύσεις αξεπέραστες. Φαίνεται πως τα λουλούδια, εκτός από τρόπος έκφρασης συναισθημάτων σε ημέρες που η αγάπη γιορτάζει, μπορούν να είναι μια καλή πηγή έμπνευσης σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Κι όποιος βιαστεί να πει πως αυτό μπορεί να είναι μόνο στοιχείο σε μια gourmet ή εξωτική κουζίνα, αρκεί να αναλογιστεί πως τα μπρόκολα, η κάπαρη και οι αγκινάρες είναι επίσης «άνθη» και μπουμπούκια…