Το θέμα της εστίασης και των σχετικών επιχειρήσεων, τα οποία ήταν προγραμματισμένες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αλλά και το ξεκίνημα του τουρισμού είναι τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνεται η κυβέρνηση κατά την καθημερινή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού στην επόμενη φάση που ξεκίνησε με θετικά μηνύματα από χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι όποιες ανακοινώσεις για την εστίαση θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου οπότε και θα υπάρχει πιο σαφή ένδειξη για την πορεία του δείκτη R0, του δείκτη που αποτυπώνει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε κάθε χώρα και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα κάτω από το 0,5%.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1 ήδη οι δήμοι της χώρας έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Ακόμα πιο αναλυτικός ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος είπε ότι υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφ’ όσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρου. Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης είναι να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας των μέτρων της πρώτης φάσης για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να πάρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, εκπρόσωποι των οποίων θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ξεκίνημα «με το δεξί» έφερε στο προσκήνιο τη συζήτησης και το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίτερα άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Κορωνοιός: Ανοίγουν νωρίτερα τα μαγαζιά εστίασης;

Κορωνοϊός – Ισπανία: Σταδιακή άρση των μέτρων -Τι ισχύει για την εστίαση;

Κορωνοϊός: Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ανοιχτό καφέ

 

Το άρθρο της εβδομάδας