Ένα γαστριμαργικό ταξίδι στο νησί της Λέσβου, διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στην Αθήνα, στο εστιατόριο «Παπαδάκης» της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, με κορυφαία προϊόντα του νησιού.

Το εξαιρετικής ποιότητας λάδι, το κορυφαίας γεύσης ούζο, οι ξακουστές παπαλίνες, τα βραβευμένα κρασιά, πρωταγωνίστησαν στο μενού που είχε δημιουργήσει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, επιτρέποντας στους παρευρισκόμενους να «ταξιδέψουν» με όλες τους τις αισθήσεις από τον κόλπο της Καλλονής μέχρι τη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι, και τους ηφαιστειογενείς αμπελώνες τις Ανεμώτιας. Οι καλεσμένοι δοκίμασαν σαρδέλες, όστρακα, φρέσκα ψάρια, τοπικά τυριά και κρέατα, όλα αρτυσμένα με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει αυτός ο απέραντος ελαιώνας, που καλύπτει όλο το νησί.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και η σύζυγος του Δήμητρα (αριστερά) με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Πανάγο Κουφέλο.

Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τους βουλευτές του νομού Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μπουρνού, καθώς και τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του λεσβιακού ελαιολάδου και της αιγιακής διατροφής για την υγεία. Παρόντες ήταν πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών, αντιπεριφερειάρχες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι γεύσης και food bloggers.

Η συνεργάτιδα του Olive Θάλεια Τσιχλάκη μίλησε για τη γαστρονομία και τα προϊόντα της Λέσβου
«Η γαστρονομία της Λέσβου Λέσβος είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, το τρίτο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με έκταση 1.636 τ. χλμ. Διοικητικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι ένα εύφορο νησί, κατάφυτο από πευκώνες και ελαιώνες, με έντονες εναλλαγές των τοπίων. Τα περίπου 11.000.000 ελαιόδενδρα, που φύονται στη Λέσβο δημιουργούν έναν συνεχή, μεγάλο ελαιώνα. Έχει δύο κόλπους. Ο μεγαλύτερος είναι της Καλλονής, φημισμένος για τη σαρδέλα της, και ο μικρότερος είναι αυτός της Γέρας. Το νησί ονομάστηκε Λέσβος από το Θεσσαλό ήρωα Λέσβο, τον γιο του Λαπίθου, ο οποίος ακολουθώντας τις συμβουλές ενός χρησμού έπλευσε στη Λέσβο, όπου παντρεύτηκε τη Μήθυμνα, κόρη του Μακαρέα, του πρώτου οικιστή του νησιού. Η Λέσβος μαγεύει με την καθηλωτική φυσική της ομορφιά, το ιδιαίτερο χρώμα της, τη μακραίωνη ιστορία της και τους υπέροχους κατοίκους της που διατηρούν την παραδοσιακή τους κουζίνα ζωντανή, καταφέρνοντας να συνδυάσουν τη μικρασιατική με την τοπική παράδοση και τα μοναδικά τους προϊόντα. 

Η κουζίνα αυτή είναι, κατά παράδοση, κουζίνα του ούζου και των μεζέδων, αλλά και των φημισμένων τοπικών της προϊόντων, που η νοστιμιά τους οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο μοναδικό terroir του νησιού: Αλίπαστα, σαρδέλα Καλλονής, λακέρδα, χάβαρα, κεφαλόπουλα, χτένια, λουκάνικα Μανταμάδου, τυριά, χάχλες κι άλλα ζυμαρικά και φυσικά υπέροχο, απαλό και αρωματικό ελαιόλαδο και πεντανόστιμες ελιές. Χαρακτηριστικά πιάτα της τα σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), οι γκιουζλεμέδες, το σφουγγάτο με κολοκύθια, τα κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο και το μοναδικό κισκέκ’, το πανηγυριώτικο φαγητό από αλεσμένο ρεβίθι, σιτάρι (μαυραγάνι) και κρέας (συνήθως γίδας ή προβατίνας)».

Για να πάρετε περισσότερη γεύση από Λέσβο σας δίνουμε και 3 εξαιρετικές συνταγές.

Σογάνια Μυτιλήνης
Κρεμμυδοντολμάδες με κιμά δηλαδή. Η ονομασία του φαγητού προέρχεται από την τουρκική λέξη «σογάν» που σημαίνει «κρεμμύδι».

Κεφτεδάκια αρωματισμένα με ούζο και γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης
Κεφτεδάκια και τηγανητά τυροπιτάκια, ιδανικοί μεζέδες για το ούζο μας.

Πιπεροτηγανιά με κοτόπουλο, κρασί και λαδοτύρι Μυτιλήνης
Ο απόλυτος μεζές με κοτόπουλο και λαδοτύρι για το κρασί, που φτιάχνεται πανεύκολα και γρήγορα και θα αγαπήσει όλη η παρέα.