Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός MAD, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο γαστρονομικής εκπαίδευσης με το όνομα «Gastro-Akademi», στην Κοπεγχάγη.

Πρόκειται για μια δυνατή πρωτοβουλία, ενδεικτική της σοβαρής αντιμετώπισης της γαστρονομίας από τους Δανούς. Οι δημιουργοί της ακαδημίας φιλοδοξούν να την καταστήσουν ως επίκεντρο επίλυσης θεμάτων που αφορούν τη βιομηχανία της εστίασης αλλά και τον κόσμο του φαγητού γενικότερα. Προμήθειες τροφίμων, ασφάλεια και γεωργία είναι μερικές από τις ενότητες που θα απασχολήσουν την ομάδα ενώ οι προβληματισμοί που έχουν κατατεθεί σε σχετικές ομιλίες στα συνέδρια του MAD που διοργανώνονται ανά διετία στην Κοπεγχάγη δίνουν το στίγμα του επιπέδου του εγχειρήματος.

O Rene Redzepi σε ομιλία του στο συμπόσιο MAD, του οποίου είναι εμπνευστής

Σημειώνεται ότι το MAD, που στην σκανδιναβική γλώσσα σημαίνει «φαγητό», διοργανώνεται από τον διάσημο Rene Redzepi και ωθεί σεφ, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές ανά τον κόσμο να εξερευνήσουν νέες οδούς του κόσμου της γαστρονομίας. Πρόκειται για μια από τις πιο υψηλού επιπέδου διοργανώσεις διεθνώς όπου διασταυρώνονται θέματα όπως η βιωσιμότητα, η μείωση της σπατάλης, η ισότητα των φύλλων κ.ά σε διαδραστικές ομιλίες αλλά και ζωντανές επιδείξεις. Ιδιαίτερη βάση δίνεται στις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την προστασία των πηγών διατροφής, το ρόλο της διατροφικής μας συμπεριφοράς στην κλιματική αλλαγή και τους τρόπους αναστροφής της. Η διαμόρφωση του project της ακαδημίας θα προκύψει μετά από συναντήσεις ομάδων αποτελούμενων από σεφ, ακτιβιστές και αγρότες με συζητήσεις και προγράμματα που θα λειτουργήσουν αρχικά πιλοτικά μέχρι να καταλήξουν στη μελλοντική κατεύθυνσή του.


Η δημοσιογράφος Kat Kinsman, σε μια από τις ίσως πιο χαρακτηριστικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο MAD  για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις κουζίνες

Κάπου εδώ θα επισημάνουμε κάτι πολύ βασικό, ότι δηλαδή η περίφημη αυτή Gastro-Academi χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της χώρας η οποία θα διαθέσει περίπου 3.1 εκ ευρώ για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού πλάνου. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό προσφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφής της Δανίας, στο πλαίσιο του Gastro 2025, ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε για να μετατρέψει τη σκανδιναβική χώρα σε παγκόσμιο γαστρονομικό ηγέτη ειδικά σε θέματα που αφορούν την «πράσινη» ενέργεια. Η κυβέρνηση μάλιστα φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει το λεγόμενο Νέο Σκανδιναβικό Κίνημα, που έχει απογειώσει τη Δανία στον κόσμο της γαστρονομίας με σεφ όπως ο Rasmus Kofoed και ο René Redzepi, που θεωρούνται από τους κορυφαίους διεθνώς.

Δείτε επίσης
«Fair Kitchens»: Μια πρωτοβουλία για πιο «δίκαιες» κουζίνες

Εμείς οι σεφ: Η ζωή στην κουζίνα

Πόσο ανθυγιεινό είναι το επάγγελμα του μάγειρα τελικά;