Την αξία της κρητικής διατροφής για την υγεία και για το περιβάλλον, την ανάγκη καλλιέργειας μιας σωστής διατροφικής κουλτούρας από μικρή ηλικία, καθώς και τα πλεονεκτήματα της κρητικής δίαιτας ως βάση για τη μεσογειακή διατροφή εξήραν οι ομιλητές του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE που πραγματοποιήθηκε 3-5/5 στο Ηράκλειο.

Αντωνία Τριχοπούλου: «Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλά ένας κατάλογος θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, εκφράζει έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που κάνει πράξη τη βιωσιμότητα»

Η ομότιμος καθηγήτρια διατροφής και προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτενώς στην αξία της μεσογειακής διατροφής: «Η μεσογειακή διατροφή σμιλεύτηκε για χιλιάδες χρόνια στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, όπου φύεται η ελιά. Χωρίς ελιά, μεσογειακή διατροφή δεν υπάρχει». Επικεντρώθηκε επίσης και στο ότι κάνει πράξη τη βιωσιμότητα αφού το αποτύπωμά της στο περιβάλλον είναι μικρό, σχεδόν μηδενικό: «Η μεσογειακή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί από μία υγιεινή διατροφή σε ένα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο, καθώς είναι κυρίως φυτική. Για παράδειγμα, μια ελιά απορροφά 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που παράγει. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δεν λέει όχι σε τίποτα. Είναι πολύ ανοιχτή διατροφή, επιτρέπει τα πάντα αλλά με μέτρο».

Η κ. Τριχοπούλου επισήμανε επίσης ότι το «λίκνο» της μεσογειακής διατροφής είναι η Κρήτη. Κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι η μεσογειακή διατροφή έχει μέλλον και προοπτικές γι αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ατομική ευθύνη: «Πέρα από την κρατική μέριμνα και την ολοκληρωμένη διατροφική πολιτική για την παραγωγή και την κατανάλωση τροφίμων που πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική, η βιομηχανία τροφίμων, τα εστιατόρια, η μαζική εστίαση και οι διατροφικές επιλογές του καθενός μας ευθύνονται κατά μεγάλο ποσοστό (1/3) για την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, ελατώνοντας το κρέας και τρώγοντας μεσογειακά συμβάλουμε στη διάσωση του πλανήτη. Είναι γεγονός μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες και μεγάλοι πληθισμοί σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να μιμηθούν τη μεσογειακή διατροφή ως διατροφικό σχήμα, είτε να εφαρμόσουν μερικές από τις πρακτικές της εστιάζοντας στην εποχικότητα και την εντοπιότητα».

Παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο τον πλανήτη
Από την πλευρά του, ο Prisco Priscitelli (UNESCO Chair in Health Education and Sustainable Development) μίλησε για το πώς μπορεί κάθε χώρα να υιοθετήσει τη μεσογειακή δίαιτα, ενσωματώνοντας στο διατροφικό της μοντέλο δικά της τοπικά προϊόντα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και ωφέλιμα λιπαρά. Ο Jean Claude Moubarac (Faculté de médecine Université de Montréal) συνέκρινε τη μεσογειακή δίαιτα με εκείνη της Νότιας Αμερικής, ενώ ο Guansheng Ma, Professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health Peking University, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για τη διατροφή της Κίνας, η οποία περιέχει κατανάλωση κοτόπουλου και φασολιών σόγιας. Στην ίδια συζήτηση, ο Μιχάλης Καθαράκης, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας Κρήτης, σημείωσε ότι η μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα περιβαλλοντικής υγείας (Yale School of Public Health).

Η ανεκτίμητη αξία του ελαιόλαδου

Νωρίτερα, οι Στέργιος Πιρίντσος, καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Καστανάς, καθηγητής εργαστηριακής ενδοκρινολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, και Νίκος Ψιλάκης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανέλυσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, κύριου συστατικού της μεσογειακής διατροφής και της κρητικής κουζίνας. Συντονιστής ήταν ο Πάνος Σαρρής Group Leader IMBB – FORTH, Asst Professor University of Crete, Hon. Professor University of Exeter.

Η εκπαίδευση σε προτεραιότητα
Την ανάγκη να καλλιεργηθεί διατροφική συνείδηση από μικρή ηλικία τόνισαν οι ομιλητές της ενότητας «Από την εκπαίδευση στην πράξη: Υιοθετώντας και εξελίσσοντας το παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής». Οι Rafi Taherian, Associate Vice President Yale Hospitality, Rick Smilow, CEO, Institute of Culinary Education of NYC, Fedon Alexander Lindberg, συγγραφέας, Bill Telepan, Executive Chef Metropolitan Museum of Art at NYC και Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, Group Marketing & PR Director και μέλος της Επιτροπής Βιωσιμότητας του Metaxa Hospitality Group, σημείωσαν επίσης ότι η γαστρονομική εμπειρία είναι πολύ σημαντική για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα μιας χώρας. Ιδιαίτερα βιωματική ήταν η ομιλία του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, ο οποίος μίλησε για τον κρητικό τρόπο ζωής.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο YALE (YALE School of Public Health and Yale Hospitality), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου. Τη συνολική επίβλεψη και επιμέλεια είχε επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του YALE, Έλληνες Ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους σεφ και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Συνδιοργανωτές ήταν η MSCOMM, το EIT Food Hub Greece και οι Industry Disruptors Game Changers.