Με μια εντυπωσιακή δεξίωση, πλούσια σε γεύσεις και συναισθήματα, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Grecotel Academy – Culinary 2024» που πραγματοποιήθηκε στον Έβρο, αναδεικνύοντας τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα και τον καθοριστικό ρόλο του στην ποιότητα και τη δημιουργική εξέλιξη της σύγχρονης γαστρονομίας.

Στις κουζίνες του Ομίλου Grecotel, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εντοπιότητας συναντούν τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Γεύσεις που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε προορισμού, δίνουν έμφαση στα προϊόντα των τοπικών παραγωγών και αντανακλούν την αξία που προσδίδει η Grecotel στην γαστρονομία ως βασικό παράγοντα της τουριστικής ανάπτυξης και της φιλοξενίας.

Πριν λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Grecotel Academy – Culinary 2024», 70 chef, sous chef και μάγειρες επιμελήθηκαν περισσότερα από 200 πιάτα αφιερωμένα στις παραδοσιακές ελληνικές κουζίνες και τα παρουσίασαν στην τελετή λήξης.

Grecotel Culinary Academy

Η μαγειρική ακαδημία του ομίλου Grecotel, κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ενημερώνεται για τις κατευθυντήριες γραμμές, εκπαιδεύεται για τις νέες τάσεις και τις τεχνικές, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των ξενοδοχείων, να προσφέρει στους επισκέπτες μία ενιαία γαστρονομική εμπειρία. Με περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, σε όλες τις απαιτητικές θέσεις της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής τέχνης, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη μπριγάδα της Ελλάδας. Μια μπριγάδα άρτια ενορχηστρωμένη, προσηλωμένη και ιδιαίτερα δημιουργική που καθοδηγείται με επικεφαλής τους executive chef Σάκη Τζανέτο και Γιάννη Κουναλάκη.

Το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι

«Λατρεύουμε τα ιδιαίτερα εστιατόρια. Πολύ περισσότερο όταν έχουν μια ωραία ιστορία να διηγηθούν. Αναζητώντας νέες γεύσεις, με φρέσκα υλικά που συνθέτουν πιάτα με συναισθηματική αξία. Η μαγειρική είναι πάνω από όλα τέχνη και οι σεφ, όπως συνηθίζουν να λένε: το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι. Ζούμε σε μία εποχή που η μαγειρική είναι μια εξαιρετική μορφή έκφρασης. Πρόκειται για ένα πεδίο με συνεχή εξέλιξη που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την πορεία μας εκπληρώνοντας τους στόχους μας με αυθεντικότητα και πάνω από όλα με πάθος». Αυτό είναι το concept που παρουσιάζει η μαγειρική ακαδημία του ομίλου Grecotel και βάσει αυτού, μεταφέρει εικόνες και γεύσεις από όλη την Ελλάδα.

Αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, τολμούν και βάζουν στο πρωινό και στους καταλόγους γεύσεις που σέβονται την παράδοση και ταυτόχρονα αναδεικνύουν με σύγχρονη ματιά, τις εκλεκτές πρώτες ύλες από όλη τη χώρα. Παραδοσιακές γεύσεις όπως είναι οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, το γαμοπίλαφο με ζυγούρι και οι σφακιανές πίτες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ο Θρακιώτικος καβουρμάς με ξινό τραχανά, το εβρίτικο φαρού αλλά και παγκόσμιες συνταγές, προσαρμοσμένες στις πρώτες ύλες της Ελλάδας όπως σούσι με χέλι Άρτας ή και με αιγαιοπελαγίτικα ψάρια, σεβίτσε με γαρίδες Καβάλας. Εδώ, αξίζει να τονιστεί ότι τα Ελληνικά τυριά, οι επιτραπέζιες ελιές από διαφορετικές ποικιλίες, το ταχίνι, το μέλι και το επώνυμο, τυποποιημένο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κατέχουν εξέχουσα και περίοπτη θέση.

Σύνδεση των ξενοδοχείων με την τοπική παραγωγή

Πιστή στην φιλοσοφία του ιδρυτή της, Νίκου Δασκαλαντωνάκη, η Grecotel υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στη σύνδεση των ξενοδοχείων με την τοπική παραγωγή, παράγοντας μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων με καλλιέργειες σε κάθε ξενοδοχείο και προβάλλοντας εκλεκτά προϊόντα μέσα από μόνιμες συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς. Τρανό παράδειγμα υλοποίησης του οράματος αποτελεί η πρότυπη φάρμα Agreco στο Ρέθυμνο, όπου αναβιώνουν όλες οι παραδοσιακές τεχνικές της Κρήτης, προσφέροντας την αυθεντική γευσιγνωσία της Κρητικής διατροφής.

Η ανάδειξη του Έβρου – Στρατηγική απόφαση του ομίλου Grecotel

Βασικοί πυλώνες του οράματος της Grecotel αποτελούν: η σύνδεση με την τοπική κοινωνία, η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και η διαρκής εξέλιξη των δεξιοτήτων του δυναμικού της. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη του Έβρου ως γαστρονομικού προορισμού είναι μια στρατηγική απόφαση του ομίλου, που με την παρουσία και τη δράση, για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Αποδεικνύοντας εμπράκτως το όραμα, η Grecotel πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Grecotel Academy – Culinary 2024» στα ξενοδοχεία Astir & Egnatia της Αλεξανδρούπολης.
Με τη σειρά του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει τιμήσει τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο δημότη της πόλης για την έμπρακτη πολυετή προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, ο Yφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Τάσος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου της Αλεξανδρούπολης.