Το πρώτο φεστιβάλ κρασιού που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα, ανοίγει τις πόρτες του από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, με σκοπό να δώσει νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

Το Messinia Terroirs Wine Festival θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Navarino Agora και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Στην ουσία η τριήμερη γιορτή κρασιού αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος MESSINIA TERROIRS, και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών της Μεσσηνίας και των κρασιών τους, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, masterclasses για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολή ταινίας σε ανοικτό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Βασικός συντελεστής και χορηγός όλης της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, που στήριξε από την πρώτη στιγμή το ΙΚΒΚΚ, είναι το κατάστημα Cellier στη Navarino Agora. Τα Cellier έχουν δημιουργήσει για αυτό το σκοπό ένα αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, το οποίο θα διαθέτουν στο κατάστημά τους για τη διαδικασία γευσιγνωσίας, με κόστος 5€ έκαστο, και αν επιστραφεί υπολογίζεται ως έκπτωση στην αγορά οίνων Μεσσηνίας από τη συλλογή του καταστήματος.

Συγκεκριμένα, το κατάστημα έχει δημιουργήσει χώρο για την ειδική προβολή των τοπικών οίνων για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν κρασί και να το καταναλώσουν είτε στα εστιατόρια της Agora, χωρίς χρέωση, είτε να το πάρουν μαζί τους. Επιπλέον, τα Cellier παρέχουν όλο τον εξοπλισμό για την άρτια οργάνωση της Πλατείας Γευσιγνωσίας και τη διασφάλιση του σωστού σερβιρίσματος των οίνων.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα delicatessen της Navarino Agora θα συμμετέχουν με ειδικές προσφορές, μενού και τοπικά εδέσματα, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά των παραγωγών, ολοκληρώνοντας τη γευστική, γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία του Messinia Terroirs Wine Festival.

Ο αριθμός των συμμετοχών στα ειδικά προγράμματα είναι περιορισμένος.

Δυνατότητα Μεταφοράς στο Φεστιβάλ

Το ΙΚΒΚΚ δίνει τη δυνατότητα για όσους το επιθυμούν να μεταβούν στο Φεστιβάλ με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από την Καλαμάτα και την Τρίπολη, το απόγευμα της Παρασκευής 29/9 και του Σαββάτου 30/9, ενώ θα επιστρέψουν στην αφετηρία μετά το πέρας των ημερήσιων εκδηλώσεων.

Λίγα Λόγια για το Messinia Terroirs

Το πρόγραμμα Messinia Terroirs αποτελεί πρωτοβουλία Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης μέσω της υποστήριξης και προώθησης καινοτόμων δημιουργικών δράσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος, και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.

Δείτε συνημμένα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δηλώστε συμμετοχή εδώ.