Νέα ήθη στην εστίαση και την νυχτερινή διασκέδαση επιβάλλει η ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς ο αλματώδης ρυθμός εξάπλωσής της σε όλη την Ευρώπη – ιδίως στις νεανικές ηλικίες -έχει σημάνει συναγερμό στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι τελευταίοι επεξεργάζονται πυρετωδώς -από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία- το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους μαζικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέχρι τα τέλη του μήνα.

Οι εντατικοί ρυθμοί προετοιμασίας, κόντρα στις θερινές θερμοκρασίες, επιβάλλονται σχεδόν επιτακτικά από το γεγονός ότι «η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε 15 με 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, όταν το «παραδοσιακό» στέλεχος του ιού χρειαζόταν περίπου 15 λεπτά, για να μεταδοθεί. Με αυτές τις ταχύτητες, η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει εκ των πραγμάτων κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης, προβλέποντας πως τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα θα ανέλθουν σε 2.600 μέχρι τα τέλη Ιουλίου, φτάνοντας τελικά τα 3.430 ημερησίως κατά τον μήνα Αύγουστο.

Θυμίζοντας προηγούμενες κορυφώσεις της πανδημίας, η τρέχουσα επιδείνωση κινητοποιεί για άλλη μια φορά σχεδόν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, καθώς σαρωτικούς ελέγχους τήρησης των νέων περιορισμών θα πραγματοποιούν κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, η δημοτική αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (εξακολουθεί τους ελέγχους εδώ και καιρό), ο ΣΕΠΕ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή, αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Κλειδί, ωστόσο, για την επιτυχία του πολύπλοκου εγχειρήματος περιορισμού της υπερμετάδοσης του ιού μέσω της εστίασης παραμένει η συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου, ώστε να αξιοποιηθούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία που ρίχνει η κυβέρνηση στην μάχη στην παρούσα φάση της πανδημίας, μετατρέποντας τα εστιατόρια σε…αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, μια ψηφιακή εφαρμογή, διαθέσιμη δωρεάν στο gov.gr θα κατεβαίνει σε όλες τις ψηφιακές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κτλ), σκανάροντας το barcode του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ. Η μορφή της εφαρμογής θα θυμίζει κατά πολύ το σκανάρισμα του υδατογραφήματος στις πύλες εισόδου των αεροδρομίων, ενώ ανάλογα με την επιλογή κάθε πολίτη απέναντι στον εμβολιασμό (εμβολιασμένος ή μη) θα παρουσιάζει:

· Πράσινο χρώμα, όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό

· Κίτρινο χρώμα, για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού

· Κόκκινο χρώμα για λανθασμένο ή πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην τελευταία περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο στον πελάτη ύψους 3.000 ευρώ, ενώ αν κάποιος κατευθυνθεί σε χώρο αμιγώς για εμβολιασμένους, χωρίς όμως να φέρει τα απαιτούμενα έγγραφα, τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Νωρίτερα, κάθε επιχειρηματίας θα έχει δηλώσει τη χρήση του χώρου του (αμιγής -μεικτός) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ κατά την είσοδο στο κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση, για να γνωρίζει ο πελάτης εκ των προτέρων το καθεστώς λειτουργίας του χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα να υπάρχουν όρθιοι πελάτες. Οι πελάτες με τη σειρά τους θα αποκτούν εικόνα για την επιλογή λειτουργίας (αμιγής-μεικτή) κάθε καταστήματος, πλοηγούμενοι στο gov.gr, όπου θα υπάρχουν σχετικές λίστες με πληροφορίες.

Για επιχειρηματίες που θα παραβιάσουν τα νέα μέτρα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που κλιμακωτά επιβάλλουν:

· για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,

· για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

Πηγή: Protothema.gr

Δείτε επίσης:
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κοτόπουλο που εντοπίστηκε με σαλμονέλα

Πόσο θα κοστίζει ο καφές στους ανεμβολίαστους από τις 15 Ιουλίου;

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κουλουράκια κανέλας και καπνιστό σολομό

Το άρθρο της εβδομάδας