Από τη Βορειοανατολική Αφρική απαντούν οι επιστήμονες που έκαναν έρευνες για να βρουν γιατί τα καρπούζια είναι τόσο ευάλωτα στις αρρώστιες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Γκιγιόμ Τσομίσκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν γενετικές αναλύσεις και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), το καρπούζι φαίνεται πως έλκει την καταγωγή του από την περιοχή Κορντοφάν του Σουδάν. Το άγριο «καρπούζι Κορντοφάν» θεωρείται ο αρχαιότερος και κοντινότερος συγγενής του σημερινού εξημερωμένου καρπουζιού.

Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί γιατί τα σημερινά καρπούζια είναι τόσο ευάλωτα στις αρρώστιες, καθώς σύμφωνα με τη γενετική ανάλυση, στην πορεία της εξέλιξής του το εξημερωμένο καρπούζι έχασε πολλά ανθεκτικά γονίδια. Σήμερα, τα καρπούζια είναι ευαίσθητα σε επιθέσεις από ιούς και μύκητες, γι’ αυτό στη συμβατική γεωργία ψεκάζονται με μυκητοκτόνα και άλλα χημικά κατά των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επειδή ο αρχαίος πρόγονος του καρπουζιού από το Σουδάν έχει περισσότερα ανθεκτικά στις αρρώστιες γονίδια, η ανάλυση του γονιδιώματός του ελπίζεται ότι θα βοηθήσει να καλλιεργηθούν πιο ανθεκτικά καρπούζια στο μέλλον, πράγμα που θα επιτρέψει και τη μείωση των παρασιτοκτόνων.

Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, την αρχαία εικονογραφία σε τάφους της γειτονικής Αιγύπτου, αποκαλύπτοντας ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια τουλάχιστον πριν 4.300 χρόνια!

Δείτε επίσης:
Γιατί είναι καλό να τρώμε και τη φλούδα από το καρπούζι

Κόβεται το καρπούζι σε φέτες χωρίς μαχαίρι; Κόβεται!

Γιατί θα πρέπει να βάζετε το καρπούζι στην κατάψυξη