«Συγκομιδή» βραβείων έκαναν -και τη χρονιά που πέρασε- τα κρασιά του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου.

Την ποιότητα των κρασιών πιστοποιούν και επιβεβαιώνουν οι διεθνείς βραβεύσεις που προσέθεσαν κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς 15 ακόμη μετάλλια στα εκατοντάδες που έχουν συγκεντρώσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου από το 1934 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός.

Το 2019 θα μπορούσε και να ονομαστεί ως «διαμαντένια» χρονιά για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου καθώς απέσπασαν δύο «διαμαντένια» βραβεία (Nova Diamond) το ξηρό, λευκό «Μοσχάτο Άσπρο» και το γλυκό, παλαιωμένο «Samos Anthemis» στο διεθνή διαγωνισμό «Femmes et Vins du monde Concours International» που διεξάγεται στο Μονακό. Το «Μοσχάτο Άσπρο», χαρακτηρίστηκε επίσης ως το πρώτο καλύτερο μεταξύ των ξηρών λευκών και ως το δεύτερο καλύτερο από τα κρασιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Όσο για το Samos Anthemis, το «διαμάντι» -η ανώτερη διάκριση οίνων ανά τον κόσμο- είναι το δεύτερο που αποσπά, καθώς είχε τιμηθεί με αυτό και στο διαγωνισμό του 2011.

Κι ακόμη, με το μεγάλο χρυσό τιμήθηκε και το «υγρό χρυσάφι» του ΕΟΣ Σάμου, το Samos Vin Doux στο διαγωνισμό οίνου Selections Mondiales des Vins, διακρινόμενο ανάμεσα σε πολύ αξιόλογα κρασιά από 34 χώρες. Και αυτό που καθιστά τη διάκριση αυτή ακόμη πιο σημαντική είναι το γεγονός πως από τα 1.564 κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα που συμμετείχαν, μόνον 6 κατόρθωσαν να λάβουν το Μεγάλο Χρυσό. Η αξιολόγηση έγινε στο Κεμπέκ του Καναδά από 56 διεθνείς και διακεκριμένους κριτές, οι οποίοι επί τετραήμερο δοκίμασαν ποικιλίες και ετικέτες του παγκόσμιου αμπελώνα.

Τη δική του περίοπτη θέση ανάμεσα στα 7 καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού Korea Wine Challenge 2019 διεκδίκησε και κέρδισε επάξια το Samos Nectar 2011. Το γλυκό λιαστό κρασί του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, εξαετούς παλαίωσης, από 100% Άσπρο Μοσχάτο Σάμου, βραβεύτηκε στην κατηγορία Trophy που είναι η υψηλότερης ποιότητας κατηγορία του μοναδικού διαγωνισμού οίνου που διεξάγεται στην Κορέα. Αλλά και στο διαγωνισμό Decanter 2019 και τα τέσσερα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου προκρίθηκαν και τιμήθηκαν με βραβεία, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 17.000 ετικέτες.