Φέτος ήταν η 6η συνεχής χρονιά της μεγάλης γιορτής της κρητικής γαστρονομίας, του πολιτισμού και της παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης από την Κυριακή 1 Ιουλίου έως και Παρασκευή 7 Ιουλίου και ήμασταν εκεί 2 από τα 6 συνολικά βράδια.

DSC_0161

Και τα είχε όλα αυτή η Γιορτή! Εκλεκτά προϊόντα παραγωγών της κρητικής γης, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις, μουσικές από ντόπιους και πανελλήνιας αποδοχής καλλιτέχνες, χορούς, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάθε βράδυ και μια ξεχωριστή εμπειρία.

giorti-kriti5

Η συγκεκριμένη γιορτή διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης. Κατά κάποιον τρόπο θεωρείται συνέχεια της Γιορτής του κρασιού που γινόταν στον Κήπο και ήταν τέτοια η αίγλη της, ώστε οι κυρίες του Ρεθύμνου έτρεχαν να ραφτούν ακόμα και εκτός Ελλάδος για να ανταγωνιστούν η μια την άλλη. Για τέτοια επισημότητα μιλάμε. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχτεί ο πλούτος του νησιού κι όλα εκείνα που το κάνουν ξεχωριστό, μοναδικό στον κόσμο.

DSC_0204

giorti-kriti3

Πολυάριθμοι τοπικοί φορείς συμμετείχαν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή διοργάνωση όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα Σώματα Ασφαλείας της πόλης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μεγάλοι χορηγοί της Γιορτής ήταν φέτος η GRECOTEL και το ΚΤΕΛ δυτικής Κρήτης.

giorti-kriti-ladi

Τιμώμενα προϊόντα ήταν το Κρητικό κρασί, το ελαιόλαδο και το τυρί, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις:
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιούργησε γλυκά με βάση το Κρητικό ελαιόλαδο.

Ο βραβευμένος σεφ για το 2017 από τον Παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOSOLEI Βασίλης Λεωνίδου πραγματοποίησε γευσιγνωσίες ποιοτικών ελαιολάδων, ενώ το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης “Wines of Crete” πραγματοποίησε γευσιγνωσίες του Κρητικού αμπελώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σεμινάριο «Τυριά και Κρητικά κρασιά». Ξεφεύγοντας από τα όρια της Κρήτης» και με εισηγητές τους διακεκριμένους δημοσιογράφους και συμβούλους οίνου κ.κ Ανδρέα Ανδρουλιδάκη και Σίμο Γεωργόπουλο, ξεχωριστά και ιδιαίτερα τυριά συναντήθηκαν σε μια κοινή γευστική δοκιμή με επιλεγμένα Κρητικά κρασιά.

giorti-kriti7

DSC_0169

Άλλη μια ξεχωριστή εκδήλωση ήταν η “Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω” που παρουσίασε η δημοσιογράφος γεύσης κ. Νανά Δαρειώτη. Έξι μάγειροι από την Κρήτη και τις Κυκλάδες μαγείρεψαν ζωντανά μπροστά στο κοινό αστικές, αγροτικές και γιορτινές συνταγές που το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει. Στην 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής θα συμμετείχαν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι παραγωγοί προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι, κρασί, ρακί και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν και να τα ανακαλύψουν.

giorti-kriti2

Πλούσιο ήταν και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διάσημους Κρητικούς καλλιτέχνες αλλά και τραγουδιστές και μουσικούς από όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης

10 κρυμμένες διευθύνσεις στο Ρέθυμνο